Artikkelen er oppdatert med nye uttalelser fra Harald A. Møller, som ligger helt sist i saken, onsdag 25. november.
– Jeg håper folk som går med på kontrakten, har lest den nøye. Jeg kommer ikke til å skrive under med de gjeldende betingelsene.
Det sier Bengt Holmen bestemt til Dinside. Han er blant tusenvis av nordmenn som har reservert den ettertraktede elbilen Skoda Enyaq.

Biltyvenes nye favoritt
I september var bilen på turné i Norge. Da kunne han og et stort antall skuelystne få se - men ikke røre - bilen. Og følgelig langt fra prøve den.
Så i disse tider må de signere kontrakten, som Harald A. Møllers jurist har ført i pennen og hvor importøren tar flere forbehold (om pris og levering).

Problematisk kontrakt
Det later til å ha blitt vanlig. I konkurransen om å få de beste og mest ettertraktede elbilene, må kundene strekke seg langt - veldig langt.
Det er imidlertid ikke mangel på å røre eller prøvekjøre som får Bengt Holmen til å reagere. Han har for lengst akseptert at det «bare er sånn».
– Det er en sjanse som er akseptabel, når man kjøper noe som er under utvikling. Man får stort sett kvalitet når man kjøper fra VAG (konsernet som eier Audi, Volkswagen, Skoda mm), sier han.
Det som er verre er at han ikke aner når bilen eventuelt vil komme. Selger sier «siste kvartal 2021 - trolig oktober». Men i kontrakten står det at importøren forbeholder seg 20 måneder fram i tid, altså juni-juli 2022.

Momsen kommer
Og innen da kan prisen på elbilen virkelig ha skutt fart. Svingninger i valuta, ekstrakostnader i forbindelse med typegodkjenning (Enyaq har foreløpig ikke typegodkjent firehjulstrekken), og - ikke minst - mulig innføring av moms på elbiler i Norge fra 2022.
Stortinget har som kjent et mål om at det kun skal selges nullutslippsbiler fra og med 2025. Og selv om Norge skal ha søkt EFTAs overvåkningsorgan ESA om tillatelse for å fortsette med særskilte fordeler og subsidier for disse bilene også i 2022, er det ikke sikkert at det blir sånn.
Et voksende problem
I større grad opplever flere bilkunder anno 2020 at de har blitt forsøkskaniner for bilprodusentene. Dette ser vi spesielt på elbilmarkedet, hvor teknologi-utviklingen skjer raskt og konkurransen er i ferd med å spisse seg veldig til. Stadig flere bilmerker kommer med nye og attraktive modeller, hvor det ofte er viktigst å få bilen ut først.
Konkurransen blant kundene, som vil ha ny modell tidligst mulig, bidrar til at leddet med prøvekjøring og testing ikke er mulig i samme grad som på andre biler.
Følgelig ser vi da problemer, som med populære biler som Polestar 2 og VW ID.3, som allerede har rapportert om flere feil på bilene. Polestar har allerede kalt tilbake omtrent samtlige biler to ganger, mens VW sier de venter til 2021 med å utbedre programvare-problemene i det som for tidene er Norges mest solgte bil.
Skoda Enyaq tilhører det samme Volkswagen-konsernet (VAG) og har samme importør i Norge (Harald A. Møller).
Det er varslet at moms skal fases inn, også for elbilene. Fra når og hvor mye det blir, må politikerne bli enige om.
Dermed vil en allerede påkostet bil, kunne bli vesentlig dyrere når den endelig kommer. Det frykter i alle fall Bengt Holmen. Han kan naturligvis heve kjøpet, men det er langt fra gratis.

Stå lovlig over tiden
Tar ekstreme forbehold
I kontrakten - som er lik for alle Skoda Enyaq-kundene - står det antatt og seneste leveringsuke, men samtidig med forbehold om «levering usikker, mer enn seks måneder».
I tillegg har kontrakten et eget punkt angående pris:
Kontraktens 3. punkt, om pris:
«Dersom det før levering skjer, eller før utløpet av avtalt leveringstid skjer endringer i:
- toll og avgiftssatser
- engangsavgift/omregistreringsavgift
- importørens/fabrikkens bilpris
... som får betydning for selgers innkjøpspris, endres kjøpesummen tilsvarende. Merverdi påløper til den enhver tid gjeldende avgiftssats.
Ved prisøkning som overstiger 6% av avtalt kjøpesum, har kjøper rett til å heve kjøpet. Dette gjelder ikke dersom bilen er bestilt med særskilte spesifikasjoner fra fabrikk, karosseribedrift eller verksted, eller dersom avtalt leveringstid er mer enn seks måneder fra kontraktsdato»
Kan bli veldig, veldig dyrt
En Skoda Enyaq, med firehjulstrekk, starter på 466 600 kroner. Bengt Holmen har i tillegg plukket ekstrautstyr for 146 629 kroner, og bilen koster dermed 624 949 kroner - fritatt for moms.
Om moms gradvis innføres, med for eksempel 50 prosent på det av prisen som overstiger 600 000 kroner for nullutslipps-biler (jmf. forslaget fra AP, SV og SP), blir Holmens bil kostende over 6237 kroner mer.
Men om ikke ESA godkjenner den norske søknaden, snakker vi potensielt om 25 prosent moms på hele kjøpet - over 156 000 kroner. Går ikke Holmen med på det må han betale åtte prosent av kjøpesummen (minst 49 996 kroner), i avbestillingsgebyr.
– I tillegg må jeg inn i et elbilmarked som er mye dyrere (enn i dag). Så det reelle tapet blir ganske stort, sukker elbilkunden.
Og skulle valutaen endre seg positivt for den norske krona, får kundene ikke lovnader om billigere bil.
– Det er vi som tar all risikoen. sier Holmen oppgitt.

Bestselgeren bannlyst i Frankrike
Skoda: – Bransjestandard
Importør Harald A. Møller viser til bransjestandarden for kjøpskontrakter.
– Vi, som de fleste andre i bransjen, følger bransjens standardvilkår – som er utformet av bransjeforeningen (NBF), forteller Skoda-kommunikasjonssjef Morten Moum til Dinside.

Han sier de informerer kundene godt i forkant av eventuelle kjøp, slik at forutsetningene blir tydelige.
– Ved stor etterspørsel etter enkeltmodeller som Enyaq iV, er det mange som ønsker å signere kontrakt så tidlig som mulig, og gjerne før det er mulig å prøvekjøre bilen.
– Det gir vi kundene anledning til, og da er det ekstra viktig for alle parter at det skjer med tydelige og ryddige forutsetninger, forklarer Moum.
Elbilforeningen: – Ikke skriv under
Hos Norsk elbilforening forstår de at Bengt Holmen vegrer seg for å signere kontrakten med Møller Bil.
– Saker som denne er klare bevis på at usikkerhet rundt elbilpolitikken får folk til å tenke seg om både én og to ganger før de kjøper elbil. Det er svært uheldig for det vedtatte 2025-målet, sier seniorrådgiver Ståle Frydenlund til Dinside.

Han mener det ikke minst er spesielt at importøren velter det meste av risikoen - også for valutakursen - over på forbrukeren.
– Vi anbefaler derfor interessenter å vente med å skrive under kontrakt med så usikker leveringstid. Heldigvis er vi nå i en situasjon med reell konkurranse i flere segmenter, og det åpner for muligheten til å sette aktører opp mot hverandre, slår seniorrådgiveren fast.
NAF: La forbrukerne gå fri
Hos bilist-organisasjonen NAF mener de at forhandlere som Skoda (Møller Bil) bør la forbrukerne gå fra kontrakten, uten å måtte betale gebyr når bilen ikke kan prøvekjøres og bestillingen gjøres lang tid i forveien.
Senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal forteller at stadig flere forhandlere har begynt å kreve at kundene må inngå en slik kjøpskontrakt lenge før bilene er klare.
– Det er for å unngå risikoen for leveransen av en bilmodell et stykke inn i fremtiden. Når en slik kontrakt er underskrevet gjelder ikke angrerettloven, forklarer Sødal til Dinside.

Han understreker imidlertid at det kan argumenteres godt for at forbrukerkjøpsloven plasserer risikoen for økte kostnader - som blant annet innføring av moms på elbiler - hos bilforhandleren.
– Det er også andre deler av forbrukerkjøpsloven som regulerer hvor mye av risikoen forhandleren kan legge på forbrukeren, slår kommunikasjonsrådgiveren fast.
Forbrukerkjøpsloven
§ 10. Ansvar for kostnader
Selgeren bærer kostnadene med tingen til den er levert. Denne paragrafen gjelder ikke kostnader ved at leveringen blir forsinket som følge av forhold på forbrukerens side.
Når tingen skal sendes til forbrukeren, kan det avtales at kostnader som følger av sendingen, skal betales av forbrukeren i tillegg til kjøpesummen.
– Gjelder flere bilmerker
Skoda-kommunikasjonssjef Morten Moum understreker i en ny kommentar at forsinkelser på nye biler kan forekommende, uavhengig av merke og modell.
– Vi er per i dag ikke kjent med noen forsinkelser på Skoda Enyaq iV. Følgelig er den estimerte leveringstiden, som vi har kommunisert siden salgsstart 2. september, første halvår 2021 for Enyaq iV med bakhjulsdrift, og andre halvår 2021 for Enyaq iV med firehjulsdrift. Opp mot 20 måneders leveringstid og levering i 2022 er ikke informasjon våre forhandlere har fått fra oss, og må eventuelt bero på en misforståelse, sier Moum til Dinside.
– Som det står i kontrakten det vises til i denne saken, er forventet levering fra uke 46 som, altså innenfor andre halvår 2021 for denne bilen. Leveringstidene som nevnes over er gjeldende, slik de har vært hele veien, og er det kundene kan forholde seg til, sier han.
Gir tvetydige svar
– Men hva om bilen likevel ikke kommer før 2022? Om Harald A. Møller er så sikre på at bilen kommer før 2022, hvorfor tar ikke importøren risikoen med tanke på eventuell moms?
– Vi har ingen grunn til å spekulere i forsinkelser, og vi kan være helt tydelige på følgende: Kundene har tryggheten fra de avtalene de gjør direkte med forhandlerne sine, og dessuten våre klare forpliktelser forankret i forbrukerlover og en tydelig bransjestandard for hvordan slike tilfeller håndteres.