Porsche Macan Electric

Elektrisk råtass

Da Porsche lanserte elektriske Taycan, ble den en umiddelbar suksess i Norge. Nå er fabrikkens nye, elektriske SUV snart klar for norske veier.

RÅTASS: Porsche Macan skal bli den sportsligste elbilen i klassen, med lang rekkevidde og superrask lading. Ifølge Porsche, får vi legge til. I vinter har den vært på tøffe tester nord for Polarsirkelen i Scandinavia. Foto: Porsche
RÅTASS: Porsche Macan skal bli den sportsligste elbilen i klassen, med lang rekkevidde og superrask lading. Ifølge Porsche, får vi legge til. I vinter har den vært på tøffe tester nord for Polarsirkelen i Scandinavia. Foto: Porsche Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere tusen nordmenn har fått oppfylt drømmen om å eie en Porsche med avgiftsfrie Taycan. Bare i desember ble det levert ut biler til over 600 nye Porsche-eiere – i tide for å slippe det nye påslaget for moms og vektavgift.

Nå er en nye elektrisk Porsche på vei, og det er en SUV. Etter det vi vet, skal elektriske Macan vises offentlig første gang under bilutstillingen i Los Angeles i november.

Den siste tida har bilen vært testet under tøffe vinterforhold i Skandinavia. Bildene viser at bilen er så å si produksjonsklar.

En nøyaktig dato for når bilen dukker opp på norske veier er fortsatt ikke satt. Maren Helgestuen, som en pressesjef hos Porsche i Norge, er imidlertid klar på at dette blir en spennende bil for oss:

Ny Norges-suksess?

PRODUKSJONSKLAR: Testbilene kalles prototyper, men er så og si klare for produksjon. BIlen vises på utstillingen i Los Angeles i november, men er neppe på plass i Norge før en gang etter nyttår. . Foto: Porsche
PRODUKSJONSKLAR: Testbilene kalles prototyper, men er så og si klare for produksjon. BIlen vises på utstillingen i Los Angeles i november, men er neppe på plass i Norge før en gang etter nyttår. . Foto: Porsche Vis mer

- Elektriske Macan kommer til å bli en av våre bestselgere. At dette er en SUV gjør den ekstra interessant for mange. Det er ikke så mye jeg kan fortelle om bilen ennå, bortsett fra at det drøyer til 2024 før det er salgsstart i Norge. Priser og nøyaktige datoer får vi komme tilbake til litt seinere, sier Helgestuen til Dinside.

Det vi vet er at Mancan skal bygges på VW-gruppens nye PPE-plattform (Premium Platform Electric), som også skal brukes på nye Audi Q6 e-tron. Den får et 800-volts elektrisk anlegg slik som Taycan. Ifølge Porsche vil dette gi bilen «lang rekkevidde, svært effektiv hurtiglading og bli den mest sportslige bilen i klassen».

Super-rask lading

Etter de vi vet så langt, kommer Macan med et batteri på 100 kWt. Ifølge Porsche gir dette den beste kombinasjonen mellom vekt og rekkevidde. Hvor lang rekkevidda blir, vet vi ennå ikke. Den kan bli opp mot 600 kilometer på en god dag. På 25 minutter skal det være mulig å lade batteriet fra fem til 80 prosent fullt.

Trolig vil Macan komme med flere forskjellige motorvarianter - fra rundt 400 til 600 hester. Teknologien bilen byggs på, skal kunne gi et dreiemoment på opptil 1000 newtonmeter, ifølge Porsche.

Firehjulsstyring

FORSINKET: Opprinnelig var planen at elektriske Macan skulle komme i produksjon i 2022. Covid og mangel på databrikker har forsinket utviklingen. Etter lanseringen av Macan, følger trolig en elektrisk utgave av sportsbilen Boxter eller Cayman i 2025. Foto: Porsche
FORSINKET: Opprinnelig var planen at elektriske Macan skulle komme i produksjon i 2022. Covid og mangel på databrikker har forsinket utviklingen. Etter lanseringen av Macan, følger trolig en elektrisk utgave av sportsbilen Boxter eller Cayman i 2025. Foto: Porsche Vis mer

Den vil trolig også komme med luftfjæring, noe som gjør det mulig for sjåføren å justere understellet etter ønske om høy kjørekomfort eller sportslige kjøreegenskaper.

At bilen får firehjulstrekk med elektriske motorer både foran og bak, sier seg nesten selv. I tillegg er de ventet at de dyreste utgavene av bilen får både firehjulsstyring og en elektronisk styrt greps-kontroll (Porsche Traction Management), som skal gi best mulig framkommelighet.

Hva blir prisen?

Nye Macan skal også selges med vanlige forbrenningsmotorer, men allerede i 2025 regner Porsche med at mer enn halvparten av alle bilene de selger er elektrifisert. Det betyr enten rene elbiler eller ladbare hybrider.

Hva prisen blir for elektriske Macan er ennå ikke kjent. Det kommer egentlig an på hvor mange biler Porsche ønsker å selge i Norge og hva slags utstyr de putter i bilen. I dag koster billigste Macan med bensinmotor i overkant av 1,2 millioner kroner. Vi tror den elektriske utgaven blir billigere, til tross for at det nå er moms på summen som overstiger 500 000 kroner. Audi Q6 e-tron kommer trolig til å starte på 650 000 kroner. La oss tippe at Macan vil starte på rundt 750 000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer