Elektronikk eller muskelkraft?

KOMMENTAR: Stadig flere biler utstyres med elektronisk parkeringsbrems. Men er det egentlig bedre enn et manuelt håndbrekk?

Elektronikk eller muskelkraft?
Publisert
Sist oppdatert

Fortsatt har de fleste biler en eller annen form for en spak mellom forsetene som bremser minst et hjulpar, ment for bruk ved parkering. I de fleste tohjulsdrevne biler er det bakhjulene som låses når håndbrekket dras til. I firehjulsdrevne biler låser ofte alle fire hjul. Noen større biler har også en form for fotbrekk som i funksjon ligger nærmere en elektronisk brems.

Men konvensjonelle løsninger som baserer seg på manuell muskelkraft er altså ikke lenger like dominerende. Biler med elektronisk parkeringsbrems har kun en liten bryter eller knapp som låser hjulene. Dette er rene totrinnsløsninger som kun har innstilingene av og på. Et håndbrekk kan bremse hjulene uten å låse dem.

Spiller det noen rolle?

Så hvorfor bry seg om dette? Spiller det noen rolle hvordan hjulene bremses så lenge bilen står i ro når du setter den fra deg? Ja, kan det hevdes fordi måten den manuelle og elektroniske løsningen fungerer på er såpass forskjellig.

Omstendelig

Ta for eksempel et helt hverdagslig scenario. Du har dårlig tid og må løpe ut og inn av bilen. I det du går ut må du med den elektroniske varianten for det første sørge for å trykke bryteren riktig retning. I de fleste biler kan bryteren beveges to veier, én for å aktivere bremsen og én for å deaktivere. Hvilken vei som får hvilket resultat er lett å glemme i stresset. Når du så har trykket, må du sjekke om du har trykket riktig vei, hardt nok og lenge nok ved å se om symbolet lyser enten på bryteren og/eller i instrumentpanelet. Ofte hører man også en lyd i bilen. Da er det enklere med en knapp som du ganske enkelt trykker inn enten du skal deaktivere eller aktivere. Som regel må du uansett sørge for å trykke bremsepedalen et lite stykke inn også.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer