Elektronikk stjeler oppmerksomhet

Moderne biler gjør føreren uoppmerksom.

Nei, det er ikke brillene som tar oppmerksomheten - det er betjeningsenhetene som tar mye oppmerksomhet fra veien. Foto: NAF/ADAC
Nei, det er ikke brillene som tar oppmerksomheten - det er betjeningsenhetene som tar mye oppmerksomhet fra veien. Foto: NAF/ADAC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 2. mai ble det forbudt for bilister å taste eller surfe på mobilen under kjøring. Dette på bakgrunn av forskning som viser at tasting går ut over kjøreprestasjonen og reduserer trafikksikkerheten.

Det er imidlertid ikke kun tasting på mobiltelefonen som kan påvirke oppmerksomheten til sjåføren. Tester gjort av NAF og ADAC viser at betjening av navigasjon, underholdningssystemer og andre betjeningsenheter i bilen kan stjele fokus og gjøre føreren uoppmerksom.

Testene viser også at førermiljøets utforming og oversiktlighet har mye å si for hvor mye oppmerksomhet dette stjeler.

Det er DU som er syndebukken når folk dør i trafikken

Dette stjeler oppmerksomhet

Uoppmerksomhet under bilkjøring er utbredt, og forskning viser at nettopp dette er medvirkende årsak til mange ulykker. I lys av dette har NAF og ADAC sett på førermiljø og betjeningsorganer i seks forskjellige familebiler - for å teste hvordan utformingen av de ulike førermiljøene kan påvirke sjåførene under kjøring.

Testresultatene viser at det er forskjeller mellom i hvilken grad utformingen av de ulike førermiljøene påvirker bilisten, og at betjeningselementer som er plassert langt ned i bilen, gjerne utstyrt med symboler som likner hverandre, tar mye oppmerksomhet - og blikket bort fra veibanen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer