Elektronisk bilnavigasjon like om hjørnet

Norske bilister er på vei inn i en ny æra. For allerede til sommeren er det klart for elektronisk bilnavigasjon også i Norge. Og systemet byr på fantastiske muligheter.

Publisert

Du setter deg inn i bilen og taster inn adressen du skal til. Skjermen forteller deg beregnet reisetid og ankomsttid. Du starter motoren og setter bilen i bevegelse. "Sving til høyre i neste kryss" lyder en behagelig stemme. Sekunder senere får du beskjeden "Sving til høyre nå". Du tar en kikk på skjermen og ser bilen din som en rød prikk på bykartet. Du tar av til høyre, kommer inn på en større vei og øker farten. På skjermen endres kartets målestokk og du får et større kartutsnitt. På kartet legger du merke til en rød, snirklete linje. Det er veien du bør følge for å komme deg raskest mulig til målet. "Du kjører nå inn i en førtisone" lyder det fra høyttalerne, og du senker farten. Etter 400 meter får du en ny beskjed. "Du nærmer deg et lyskryss. Ta til venstre i dette krysset". Du må skifte felt for å kunne svinge til venstre, men ingen av bilene i venstrefeltet slipper deg inn. Så når beskjeden "Ta til venstre nå" lyder, har du ikke noe annet valg enn å fortsette rett fram. Du kikker på skjermen, og ser at både reisetid og ankomstid endres. Det samme gjør den røde reiseruten.

Enorm informasjonsmengde

Den stressende kjøreturen med kartboka på passasjersetet og svetteperler i pannen er i ferd med å bli historie. For til sommeren er den her, den første CD-ROM-platen i det norske Elveg-prosjektet. Platen inneholder en enorm informasjonsdatabase. Alle offentlige og private veger over 50 meters lengde er lagret med navn. Det samme er hundretusenvis av stedsnavn og husnumre. CD-ROMen inneholder i tillegg informasjon om høyde-, bredde- og vektbegrensninger, samt informasjon om fartsgrenser, lyssignaler, rundkjøringer og enveiskjøringer. Den første platen vil være begrenset til Oslo, Akershus og Østfold, men sommeren 2001 vil platen for hele Norge være i handelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer