Elektronisk bilnavigasjon: Pris og virkemåte

Elektronisk bilnavigasjon er på full fart inn i nye biler. Men det er faktisk mulig å bli med på leken selv om du ikke planlegger nybilkjøp med det nærmeste. Noen billig fornøyelse imidlertid ikke.

Publisert
Sist oppdatert

Et bilnavigasjonssytem består i hovedsak av sju elementer: Selve bilnavigasjons-enheten, skjerm, gyro, hjulsensor, ryggelystilkobling, høyttalere og en GPS-antenne.Elektronisk bilnavigasjon baserer seg altså på GPS (Global Positioning System). GPS ble utviklet og eies av det amerikanske Forsvarsdepartementet. Systemet bygger blant annet på 24 satellitter, som til enhver tid sender signaler til Jorden. Når en antenne mottar informasjon fra flere ulike satellitter, kan GPS-mottakeren regne ut antennens posisjon på grunnlag av satellittenes vinkel på Jorden.

Stor nøyaktighet

Utviklingen av bilnavigasjonssystemene ble imidlertid påbegynt før GPS-teknologien ble tilgjengelig for det sivile markedet. Systemene er derfor i utgangspunktet laget for å kunne klare seg uten GPS, med en nøyaktighet ned mot 3-5 meter. Det sivile GPS-systemet opererer til sammenligning med en maksimal nøyaktighet på omkring 90 meter. Bilnavigasjonssystemenes høye nøyaktighet oppnås gjennom en samordning av dataene på CD-ROM-platen og informasjonen fra bilens hjulsensor.Dagens systemer baserer seg likevel på GPS, noe som er helt avgjørende hvis bilen for eksempel har vært utenfor CD-ROM-kartets rekkevidde, eller hvis man har beveget bilen uten at hjulene har vært i bruk, for eksempel i sammenheng med en ferjetur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer