Elektroniske sjøkart utsatt

- At de elektroniske sjøkartene ikke dekker hele kysten før 2016, er et tilbakeskritt for sikkerheten til sjøs og en stor skuffelse, mener presidenten i Kongelig Norsk Båtforening, Torleif Jørgensen.

Elektroniske sjøkart utsatt
Publisert

Jørgensen får full støtte fra Informasjonssjefen i Sjøkartverket, Tordis Lund. - Utsettelsen er uheldig for sikkerheten til sjøs, uttaler Lund.

Naviger etter gamlemåten

For dagens sjøkart ble oppmålt med gammelt utstyr, og i enkelte tilfeller kan avvikene være på opptil 100 meter. - Når stadig flere fritidsbåter blir utstyrt med GPS (Global Positioning System) som har avvik på bare noen meter, og dagens sjøkart har avvik på opptil 100 meter kan navigasjon med GPS føre til at du i verste fall går på grunn. Det beste er nesten å navigere etter gamle måten når unøyaktighetene er så store som de er, sier Jørgensen.

35 prosent av kysten klar

Likevel er ikke alt bare svart, selv i opprørt hav finnes nemlig lyspunkter. For trass i at de elektroniske sjøkartene ikke vil dekke hele kysten før 2016, er omlag 35 prosent av kysten dekket i løpet av 2001. Dermed skal det være mulig å navigere trygt fra svenskegrensen til Karmøy, og fra Sogn og Fjordane til Vega. Fullt så lyst ser det imidlertid ikke ut for områdene rundt Hordaland og store deler av Nord-Norge. De må nemlig vente - og enkelte av disse områdene vil ikke bli klare før i 2016.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer