Elendige billåser

Det tar innbruddstyven fire sekunder å bryte seg inn i en Hyundai Accent GLS. Dørlåsene i dagens bilmodeller er skremmende svake. Kun Volvo S 80 og Saab 9-5 greier å stå i mot innbruddsforsøk i mer enn to minutter.

Volvo S 80 greide kravene.
Volvo S 80 greide kravene. Vis mer
Publisert

I Norden har vi en standard for hvor sikkert låssystemet på en ny bilmodell bør være. Den bør greie å motstå minst to minutters tukling med håndverktøy på bilen, uten at låsen gir etter. I Sverige gjennomføres det hvert år tester på nye modeller. Undersøkelsene blir foretatt av Konsumentverket i samarbeid med politiet og bilforsikringsselskaper. Årets tester omfatter 14 nye bilmodeller. Av disse var det kun den nye Volvo S 80 som greide å motså innbruddsforsøket i mer enn to minutter.

9-5 første som besto

Til sammen omfatter oversikten 36 bilmodeller. 22 av disse har blitt testet tidligere år, og er tatt med i oversikten fordi 1998-utgaven av modellen har samme låssystem som da modellen ble undersøkt. Fjoråret innebar faktisk en liten revolusjon med tanke på den nordiske standarden; Saab 9-5 var den første bilen noensinne som besto testen og tilfredsstilte kravene.

Andre gode

Selv om det ikke er flere enn disse to modellene som kan skryte av at de har bestått testen, så er det andre som greide seg relativt bra. Saab 9-3 manglet bare 13 sekunder med motstand på å greie 2-minutts-grensa. BMW 320 var heller ikke ille; det tok 1 minutt og 36 sekunder å bryte seg inn i den. Modeller med gode resultater som er testet tidligere, er Mazda 626 (1 minutt 36 sekunder) og Ford Mondeo (1 minutt og 42 sekunder).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.