Brudd på trafikkreglene

Elsparkesykkel-ulykke kan gi førerkortbeslag

Politiet rykket ut til en ulykke mellom en bil og en elsparkesykkel i Oslo. Én av dem kan få førerkortet beslaglagt, men ikke den du tror.

TENNESSEE: En mann i Nashville bestemte seg for å kjøre en elsparkesykkel på motorveien. Det burde han ikke gjort. Video: CNN. Reporter: Geir Jone Karlsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag morgen kjørte en elsparkesyklist ut i et fotgjengerfelt på rød mann, og ble så påkjørt av en bil som hadde grønt lys, ifølge politiet.

Hendelsen skjedde i Dronning Eufemias gate i Oslo sentrum.

Politiet vurderer nå å beslaglegge førerkortet til elsparkesyklisten, som ble lettere skadd i ulykken.

- Politiet har mulighet til å beslaglegge førerkortet til elsparkesyklister på samme måte som en syklist, dersom hendelsen er alvorlig nok, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til NTB.

Vurderer ulykken

Pedersen hevder elsparkesyklisten var skyldig i trafikkulykken.

- Eventuell beslaglegging av førerkortet vil gå på en vurdering som politiet har gjort av at elsparkesyklisten og hvorvidt vedkommend har forårsaket ulykken. Jurister vil vurdere i etterkant om førerkortet vil bli beslaglagt på bakgrunn av personens ferdsel i trafikken, sier operasjonslederen.

Politiet sikrer også bilder av hendelsen fra videoovervåking i området.

Hva med fylle-sykling?

Dinside har tidligere skrevet om at åtte av ti fylle-sykler, og de kjenner ikke regelverket knyttet til slik promillekjøring.

Ifølge vegvesenet, finnes det ingen hjemmel for tilbakekall av førerretten ved promillesykling. Men, regelverket åpner for andre typer sanksjoner i vegtrafikkloven paragraf 31:

«Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, straffes med bøter eller med fengsel inntil ett år, dersom forholdet ikke går inn under strengere straffebud.»

DAGBLADET TESTER: De er elsket og hatet. De er overalt i Oslos gater, men hvilket merke av elsparkesykkel er best? Video: Madeleine Liereng. Reporter: Christian Wehus, Dagbladet TV Vis mer

Morten Reppen, politiinspektør ved felles kriminalenhet, Oslo politidistrikt, sa til Dinside at når det gjelder straff for sykling i ruspåvirket tilstand, herunder alkohol, risikerer syklister normalt sett en reaksjon i form av et forelegg dersom omstendighetene tilsier det.

Men, alt vil være avhengig av den konkrete situasjonen, om det er forårsaket skade, og eventuelt i hvilket omfang og så videre:

- Dersom det kun er snakk om en syklist som blir stanset på bakgrunn av kjøreatferd og vedkommende er påvirket av alkohol, vil det kunne bli snakk om alt fra en advarsel eller et pålegg om å ikke sykle videre, til en anmeldelse og ileggelse av forelegg dersom vilkårene anses oppfylt med tanke på vegtrafikkloven, sa Reppen.

- Bøtenivået vil ligge noe lavere en for kjøring med bil med lavpromille, antagelig i størrelsesorden fra 4-5000 kroner og oppover, sa Reppen videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer