Eltax ICE CR-440

MINITEST: MP3-støtte blir å finne på de fleste nye bilstereoer i år. På høy tid, mener vi. Vi har kikket på en av de rimeligste løsningene.

Publisert
Sist oppdatert

Eltax ICE CR-440

  1. Tekniske data
Eltax ICE CR-440


Det finnes knapt noe som kan istykkerdebatteres i like stor grad som temaet lydkvalitet. Hver gang vi omtaler fenomenet i våre artikler, tyder de tilknyttede debattrådene på at det finnes minst like mange oppfatninger som debattanter.

Vi er imidlertid ikke i tvil om at en bil i fart normalt produserer for mye støy til at selv de mest fintfølende øregangene iikke er i stand til å skille lavt komprimert MP3-musikk fra "originalvaren". At enkelte nå vil stemple oss som dauvhørte, får så være.

Utvilsomt praktisk

Og vi er overbeviste om at MP3 i bilen slett ikke er noen dum idé. Dersom du kan samle 10 album på én plate, kan du vinke farvel til en antikvarisk innretning som CD-skifter i bagasjerommet. Du behøver heller ikke bekymre deg for at første sang på din nyinnkjøpte CD med diverse norske artister aldri vil passere "Æ kan være en venn, æ ser at du fallallallallallallallallallallallallallallallall" etter å ha ligget henslengt i kupeen i fjorten dager.

Ikke kan CDen byttes heller, den dagen den ikke lenger kan avspilles, for "noen" har bestemt at du kun eier mediet, ikke innholdet.

Og en ting til: hva med lydbøker? Undertegnede fikk nettopp en lydbok i gave som var fordelt over 13 CDer! I mono er det absolutt ingen problem å få alt på én MP3-CD - i høy kvalitet.

Sony har oppdaget MP3

Bilstereo med MP3-støtte er ikke noe nytt, men det er først nå at alle de store elektronikkprodusentene har fått øynene opp for at MP3 er noe folk vil ha, ikke minst i bilen. Sony er blant produsentene som nylig har oppdaget formatet, og samtlige bilstereoer fra selskapet vil heretter ha innebygd MP3-støtte.

Men det finnes også produsenter som først og fremst henvender seg til lavpris-segmentet, deriblant danske Eltax. Komplett.no selger for tiden en bilstereo med MP3-støtte fra Eltax til under tusenlappen, til tross for spesifikasjoner som slett ikke ser ille ut - på papiret.

Eltax ICE CR-440 koster 995 kroner. Den har RDS-radio, og spiller musikk-CDer og brente CD-plater med MP3-musikk.
Eltax ICE CR-440 koster 995 kroner. Den har RDS-radio, og spiller musikk-CDer og brente CD-plater med MP3-musikk. Vis merMontert på ett minutt

Vi bestilte et eksemplar, og monterte det i vår tilårskomne Nissan Sunny. Denne bilen er så gammel at integrerte stereoløsninger knapt fantes dengang, selv på dyre biler. Her var det bare å trekke ut det gamle anlegget, koble til to kontakter + antenneledningen, og smette Eltaxen på plass. Det hele var gjort på et lite minutt.

Deretter var det bare å hekte på frontpanelet, og da vi vred om tenningsnøkkelen ble vi møtt av "Hello"-melding og rene juletreet i fargesprakende effekter i panelet. Dette passet rett og slett perfekt til denne bilen.

Lyd?

Eltax ICE CR-440


Sunnyen har naturligvis de samme høyttalerne i dørene som stod der da den var fabrikkny på begynnelsen av nittitallet, så noen vurdering av lydkvaliteten vil være fullstendig tullete i denne sammenhengen. Men vi merket oss at radiomottakeren var svakere enn i det gamle Sony-anlegget fra 98. Og etter hvert merket vi også at den automatiske søkingen etter sterkeste signal til tider var høyst upålitelig. Ja, den kunne veksle fra P1, så en kjapp tur innom P3 for til slutt å ende opp på Kanal 24 - alt i løpet av et minutt. Funksjonen kan heldigvis skrus av, og den er i rettferdighetens navn ikke alltid like upålitelig.

Til vår store glede virker MP3-delen helt glimrende. Avspilling starter temmelig kjapt, også sporskifte og spoling fungerer udmerket. Spilleren har ID3-støtte, så artist, spornavn, mappenavn osv ruller over skjermen under avspilling. Du har mange muligheter for å hoppe fra mappe til mappe, søke osv, men det krever at du leser bruksanvisningen, for det blir fort mange knapper å holde styr på. Det er faktisk det mest negative vi har oppdaget ved spilleren etter tre ukers bruk.


Spille av, ikke fikle...

En annen negativ detalj må vi også få med; det turkise lyset i knappene gjør at du ikke ser hva som står på dem når det er mørkt. Det gjør det enda vanskeligere å treffe riktig funksjon på første forsøk, noe som i verste fall være direkte trafikkfarlig.

Men til avspilling av vår etter hvert store samling lydbøker, kunne vi ikke være mer fornøyd - noe som gjør at timen bak rattet til og fra jobb går langt raskere, og er blitt langt hyggeligere enn tidligere. Spilleren var vel verdt en tusenlapp, synes vi.

Du finner mer informasjon om Eltax ICE CR-440 hos Komplett.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer