En av tre tatt for regelbrudd

Flere tungtransportsjåfører tatt.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele en av tre sjåfører bryter kjøre- og hviletidsbestemmelsene. Etter storkontroll forrige uke, er 370 regelbrudd registrert, og 43 tungbilsjåfører anmeldt. Og uansett om sjåførene kommer fra Norge, EØS eller andre områder, er antal regelbrudd relativt lik.

- Vi ser en liten økning fra tilsvarende kontroll i fjor, sier førstekonsulent Arne Valdemar Nielsen i Statens vegvesen.

Les også: Hjelpemiddel som passer på når du blir trøtt

Tilsammen 1.200 sjåfører er kontrollert i hele landet. Flest i øst, færrest i Midt-Norge.

Viktig ulykkesårsak

Statens Vegvesen opplyser at opptil 30 prosent av møte- og utforkjøringsulykker skyldes trøtte sjåfører som lar seg overmanne av tunge øyelokk, og at 14 prosent av dødsulykkene i 2008 skyldtes at noen sovnet bak rattet.

Og de med tunge kjøretøy og lange etapper bak rattet er ikke mindre utsatt enn andre for å sovne. Undersøkelser fra Transportøkonomisk Institutt viser at det er en tydelig sammenheng mellom brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene og sjåfører som sovner bak rattet.

Les også: Menn og sørlendiger er verstinger - to av tre som sier de har sovnet bak rattet er menn

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer