- Hvis forhandler hadde fortalt hvor lav nyttelast denne familiebilen har, så hadde jeg ikke kjøpt den, forteller Thomas Ekdahl til DinSide.
Det hele startet i mars 2022 da Thomas Ekdahl fra Tønsberg var på jakt etter ny familiebil. Turen gikk derfor til Gjermundsen Auto i Tønsberg. Etter å ha spurt forhandleren om alle detaljer i forkant og sjekket alle tekniske spesifikasjoner, trodde Ekdahl at han hadde funnet bilen som innfridde alle kravene.
Valget falt derfor på en Hyundai Ioniq 5 Long Range AWD 2023, men bilkjøpet var bare starten på et stort problem.
Tønsbergs Blad omtalte saken først.

Klar oppfordring
- Store begrensninger
Før bilen var levert hjemme hos Eik-mannen, hadde myndighetene endret maksimal nyttelast fra 515 kilo til 440 kilo. Ekdahl tenkte at den nye nyttelasten skulle gå greit, men da den nye bilen sto i Ekdahls oppkjørsel i desember ventet nedturen.
Han gikk inn på flere Facebook-forum for Hyundai-eiere, hvor flere medlemmer skal ha fortalt at de måtte droppe familieturen i sin nye elbil.
Det skyldtes at maksimal nyttevekt på Hyundai Ioniq 5 endte på 305 kilo, siden bilen skal ha veid mer enn oppgitt. Ekdahl kjørte derfor til en bilvekt i nærområdet, og oppdaget at personene fra Facebook-forumet hadde helt rett.
Mange har fått en liknende overraskelse ved kjøp av ny elbil.
- Jeg ble bekymret og tenkte at det var en katastrofe. Jeg er ikke misfornøyd med bilen, men liker ikke å kjøre ulovlig fordi jeg vil ha med meg passasjerer og bagasje i bilen. Forsikringen min gjelder ikke hvis bilen er for tung.

Han mener at bilforhandleren har et ansvar.
- De bør informere kundene om så store begrensninger med noe som markedsføres som en romslig familiebil. Jeg spurte hva som var negativt med bilen - og fikk til svar at den mangler vinduspusser på bakruten, sier han og fortsetter:
- Jeg ble ikke fortalt at det ikke er lovlig å kjøre denne bilen med passasjerer og bagasje samtidig. Det hører med til historien at NAF anbefaler minst 480 kilog nyttelast for en familiebil. Det er 175 kilo mer enn denne bilen takler. Jeg tok det som en selvfølge at bilen kan ha med passasjerer og bagasje samtidig - så jeg er svært skuffet.
Se Hyundais svar lenger nede i saken.

Ville heve kjøpet
Den fortvilede bileieren tok kontakt med forhandleren for å belyse problemet.
- Selger bekreftet at det ikke er mulig å typegodkjenne bilen med en høyere tillatt totalvekt slik at nyttelast forventningen er inntak. Hadde dette vært mulig ville jeg beholdt den.
Da ga han beskjed om at han ønsket å heve kjøpet og få pengene tilbake.
- Svaret jeg fikk er at de kan kjøpe tilbake bilen for 500 000. Bilen ble kjøpt for 562 900,- den 16 desember 2022 så forhandler ønsker å påføre meg et tap på 62 900 kroner fordi de ikke informerte meg om begrensningen i nyttelast.

Nå er det slutt
Ekdahl syntes det var et dårlig alternativ, og at han har takket nei til det og kontaktet advokat for å jobbe videre med å heve kjøpet.
- Jeg ble skikkelig irritert. Jeg syns ikke jeg skal tape nesten 63 000 kroner fordi de ikke har informert meg. Hadde forhandler fortalt meg at jeg kjøpte en bil hvor jeg ikke kan ha med fire voksne passasjerer, så hadde jeg aldri kjøpt bilen. Nå kan jeg ikke ha med den fjerde passasjeren eller bagasje
I løpet av januar har Ekdahl forsøkt å selge bilen privat.
- Jeg har hatt to seriøse kjøpere, som begge har trukket seg fra kjøpet når jeg har fortalt grunnen til at jeg selger. Jeg mener jeg har bevist at når man er ærlig på hvor lav nyttelast denne bilen har, så er det veldig mange som vil velge å ikke kjøpe den. Den samme beslutningen hadde jeg tatt.
- Ikke en feil fra vår side
DinSide kontaktet først daglig leder Gunnar Gjermundsen ved Gjermundsen Auto, som henviste oss videre til Øyvind Knudsen pressekontakt hos Hyundai Norge.
- Vi kan ikke gå inn på enkeltsaker, men kan på generelt grunnlag avkrefte at det er noe feil med vektene for våre biler. Vi følger det samme regelverket som alle andre, og fullstendige vektintervaller per modell er oppgitt i våre tekniske ark, skriver han til DinSide.
Han forklarer videre at vekten Ekdahl viser til er maksimal typegodkjent nyttelast på modellnivå, men at en fullutstyrt bil vil ligge lavere enn dette.
- Minimum typegodkjent nyttelast for den aktuelle modellen er 435 kilo, inkludert 75 kilo normvekt for fører. De tekniske arkene er informasjon som ligger åpent tilgjengelig, blant annet på våre nettsider.

Knutsen legger til at man generelt ikke vil få samme vekt som i vognkortet når man veier en bil på vekt.
- Det er for vår del viktig å poengtere at det ikke er en feil i vognkort eller fra vår side. Uavhengig av hvilken typegodkjente verdi som er oppgitt i et vognkort, vil man generelt ikke få samme vekt som i vognkortet når man veier en bil på vekt.
- Dette skyldes at man typisk har ting som lokalmontert utstyr, understellsbehandling, ladekabler, spylervæske, løsøre osv. i bilen. Slikt kommer alltid utenom typegodkjente vekter. Vi kan ikke spekulere i hva en bileier eventuelt har i bilen når den kjøres på vekten, men er trygge på at de typegodkjente vektene er korrekte.
Tønsbergs Blad har vært i kontakt med Gunnar Gjermundsen, daglig leder ved Gjermundsen Auto, som bekrefter at han er vel kjent med problematikken Ekdahl reiser.
- Jeg har snakket med Ekdahl, og jeg håper og tror vi kan komme til en minnelig og god løsning. Jeg snakket med ham seinest torsdag kveld, sier han til lokalavisa.