En kjempe i bilverdenen: Gordon Murray

Han førte Brabham og Nelson Piquet til verdensmesterskap, og han er mannen bak Mercedes SLR.

MORER SEG FORTSATT: Langt fra de hyper-fornuftige bybilene, men dog elektrisk: Helt nylig utviklet Murray denne karbon-baserte el-roadsteren Teeway (prosjekt T.32), for et japansk storkonsern.
MORER SEG FORTSATT: Langt fra de hyper-fornuftige bybilene, men dog elektrisk: Helt nylig utviklet Murray denne karbon-baserte el-roadsteren Teeway (prosjekt T.32), for et japansk storkonsern. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er professor Gordon Murray (født i Durban i Sør-Afrika i 1946), kjent som mannen bak de hyper-effektive (men ikke spesielt sjarmerende) bybilene T.25 og T.27 og det er som innovatør og visjonær på området kompakt og effektiv individuell forflytning i bystrøk han utmerker seg i dag.

Supersportsbiler er det i dag hans etterfølgere hos McLaren som tar seg av - men fortsatt i Murrays ånd. (Les her om McLaren MP4-12C).

Prosess-innovasjon

Et av elementene er hans nye produksjonsmetoder for bilindustrien, som på samme måte som BMW med deres nye i-merke, prøver å tenke helt på nytt hvordan man setter en bil sammen på en miljømessig mest hensiktsmessig måte. Murrays prosess kalles iStream og er integrert i produksjonsplanleggingen av T.25 (bensinmotor), og nykommeren T.27 (eldrevet).

T.27 er for øvrig meget effektiv: Den er ZYTEC-motorisert og har en litiumion-batteripakke på 12 kWt, skal greie 0-100 på under 15 sekunder og ha en toppfart på 105 km/t. Rekkevidden på 200 kilometer er mer enn grei for denne typen kjøretøy - som for øvrig ikke skal veie mer enn 680 kilo - batterier inkludert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer