Detroit. Navnet på metropolen av fordums storhet har en smak av bil, av bilromantikk og av forfall, der den ligger i staten Michigan mellom Lake Erie og Lake St Clair. Kanskje også av fremtidshåp?
Der har nå NAIAS, den nordamerikanske bilmessen, åpnet sine dører. Bilutstillingen er den historisk viktigste i USA, men som vi nylig har sett, får den i dag sterk konkurranse blant annet fra elektronikkmessen i Las Vegas - CES, som nettopp har gått av stabelen.
Den nye G-klassen, bilen vi ser her, er definitivt for Detroit og ikke for elektronikkshowet. Det dreier seg om en klassiker som gjenfødes, som en fersk dinosaur som har fått liv ved hjelp av urgammelt arvestoff.

Fra 1979, for å være helt presis. Det var da Mercedes-Benz lanserte sin Geländewagen, som skulle bli G-klasse, på basis av en terrengbil utviklet av Steyr-Daimler-Puch. Første generasjon har levd i ikke langt fra 40 år, altså - og fikk sin seneste oppgradering for tre år siden.
Fornyelsesoperasjonen Mercedes foretar her burde kanskje være til inspirasjon for Land Rover for en neste generasjon Defender - Ur-Land Roveren gikk av med pensjon for ikke så veldig lenge siden...
Ny, men ekte vare
Daimler insisterer på at dette fremdeles er en ekte G. Det er ikke bare grunnet den imponerende retrofile designen, men også - og kanskje i enda større grad - takket være rammekonstruksjon, tre differensiallåser og lavgirserie.
Selvsagt lover produsenten bedre kjørekomfort, mer luksusfølelse, mer sikkerhet og en utstyrsliste som er oppdatert med det nyeste Daimler-konsernet har å by på.

Fjæringen er utviklet av Mercedes-Benz i samarbeid med Mercedes-AMG og resultatet er uavhengig fjæring med doble bærearmer i front og stiv bakaksel. Og, pass opp! Følgende beskrivelse i pressemeldingen fra Mercedes er for terrengbil-entusiaster: Hevede akslinger sørger for en bakkeklaring på 27 centimeter i front samtidig som fjærtårnstag i motorrommet sikrer torsonsstivhet selv under krevende forhold. I motsetning til sin forgjenger har bakakselen nå fire lenkearmer på hver side og et panhard stag.
Terrengdyktig
Under testing har dette ifølge produsenten vist seg å gi nye G-Klasse bedre offroadegenskaper enn modellen den erstatter, samtidig som den skal være betydelig bedre på vanlig vei.
- Klatreevne inntil 100% helling
- Bakkeklaring mellom akslingene 24,1 cm (+ 6 mm)
- Maksimal vadedybde 70 cm, (+10 cm)
- Tiltvinkel 35 °, (+7 °)
- Avgangsvinkel: (30 °)
- Angrepsvinkel: 31 °, (+1 °)
- Overgangsvinkel: 26 °, (+1 °)

"Dynamic select" er nå tilgjengelig med hele fem kjøremoduser som justerer girskift, fjæring, styring og gassrespons. I tillegg til de velkjente "eco", "komfort", "sport" og "individuell" introduseres for første gang "G-mode". Modusen slås på automatisk når en av de tre differensiallåsene blir aktivert eller lavgirserie blir valgt.
I "G-mode" tilpasses alle parametere til terrengkjøring og girskiftene holdes til et minimum for å sikre forutsigbar kraftleveranse. For første gang kommer også G-Klasse med elektromekanisk tannstangstyring.

En god del lettere
Til tross for økte dimensjoner, er den nye G-klasse lettere enn den utgående. Ved hjelp av en digital prototype har utviklerne simulert levetiden til individuelle komponenter for å identifisere områder der lettere materialer kunne brukes. Resultatet er at nye G-klasse veier 170 kg mindre enn utgående modell, takket være intelligent bruk av stål og aluminium, samt forbedrede produksjonsprosesser ved Magna Steyr-anlegget i Østerrike.

Godt med krefter
G 500 kommer først med en kraftig 4-liters V8 bensinmotor som yter 422 hk og 610 newtonmeter fra 2000 til 4750 omdreininger per minutt. Forbruk ved blandet kjøring oppgis til 1,11 liter per mil, noe som tilsvarer CO2-utslipp på 263 gram per kilometer. En ny ni-trinns girkasse skal bidra til økt komfort og til det reduserte drivstofforbruket.
Nye G-klasse lanseres allerede i mai. Prisen er foreløpig ukjent.
