En kostbar bilvask

Tabber kan gjøre bilvasken langt dyrere enn planlagt. Bare se her.

TABBE: Her gjør han noe han straks vil angre på. Foto: Youtube
TABBE: Her gjør han noe han straks vil angre på. Foto: Youtube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alle forunt å benytte seg av tilbudet til britiske Gurcharn Sahota. Han tilbyr verdens dyreste bilvask - til den nette sum av rundt regnet 70.000 kroner, og selvsagt inkluderer det det meste av det beste når det gjelder utstyr og remedier.

Skade i vaskehall

Ikke helt i stil med bilvaskeriet på din lokale bensinstasjon altså. Varianten mange bileiere tyr til er børstevask i hall. Enkelt, raskt og til en overkommelig pris.

Men det er bare så lenge man ikke opplever det mannen i filmen nedenfor gjør. Det skjer fra tid til annen at biler blir påført skader i automatiske vaskehaller, og selv enkle karroseriskader kan fort koste mange tusen kroner å rette opp. I dette tilfellet er skaden helt opplagt selvforskyldt, men slik er det ikke alltid.


Kan de fraskrive seg ansvaret?

Forbrukerrådet skriver på sine nettsider at generelle ansvarsfraskrivelser som lyder noe ala vask av bil på eget ansvar ikke kan brukes mot deg. Ifølge håndverkertjenestelovens paragraf tre heter det at det ikke kan avtales vilkår som er ugunstigere for forbrukeren enn det som følger av loven.

Så lenge du følger reglene som listes opp for vaskehallen (eksempelvis å skru av antenner og takstativ, og at speil må legges inntil bilen), så kan du ta eventuelle skader videre med eieren av anlegget. Og blir lakken ripete grunnet for eksempel nedslitte vaskebørster, er det også noe som kan tas opp med eieren. Mer om dette her.

Hva blir renest?

I en småskala-test utført i 2007, sammenlignet Forbrukerrådet håndvask, børstevask og børsteløs vask utført på tre forskjellige bilmodeller. Her kom bøstevask best ut når det gjelder å gjøre bilen ren, mens børsteløs regnes som et godt alternativ og bra for lakken, om bilen ikke er veldig skitten.

Maskinvask såvel som håndvask er vanligvis priset fra drøye hundrelappen og oppover alt etter hva slags program man velger, og hvor man kjøper tjenesten.

Hekta på bilvaskerier? Sjekk inn på hotellet der du blant annet kan sove i en gammel bilvaskemaskin

Og hva er best for miljøet?

I mange europeiske land er det faktisk ikke lov å vaske bilen hjemme av miljøhensyn. Ifølge Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF) er ikke det et tema her hjemme, selv om vi i perioder med vannmangel kan oppleve lokale forbud mot bilvask. Slik tilfellet for eksempel var i Bergen i vår.

KLIF anbefaler imidlertid at du velger bilpleieprodukter med svanemerke. Disse skal inneholde minst mulig helse- og miljøskadelige stoffer, bidra til mindre farlig avfall og produseres med minst mulig utslipp av farlige stoffer og klimagasser.

Hos erdetfarlig.no finner du en liste over svane- og blomstmerkede produkter til renhold av bil og båt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer