En legende er gjenfødt

Bindestreken er borte - det er altså nesten, men ikke helt, det samme bilmerket.

En klassisk Hispano-Suiza fra 30-tallet Foto: Knut Moberg
En klassisk Hispano-Suiza fra 30-tallet Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GENÈVE (DinSide Motor): Vi har det virkelig moro her i Genève, byen med verdens beste bilmesse. Og selv om vi var heldige og fikk se superluksusbilen Bugatti Galibier - som ikke ble utstilt på selve messen - sparer vi den til senere. Vi synes nemlig at relanseringen av Hispano Suiza som bilprodusent er enda "viktigere"...

Hispano-Suiza er et merkenavn man på 1930-tallet uttalte i samme åndedrag som Rolls-Royce og Bugatti - altså det ypperste innen luksus og kjempekrefter. Idag er merket, i likhet med Bugatti, fransk - men bilen, også i likhet med dagens bugattier, er svært tysk...

Elbiler ble utdatert i 1900

Navnet Hispano-Suiza betyr direkte oversatt "spansk-sveitsisk", hvilket er naturlig da det opprinnelig dreide seg om en spansk produsent av elbiler som hyrte inn en sveitsisk designer, Marc Birkigt, for å starte seriøst med bilproduksjon. Elektriske biler ble rundt år 1900 ansett som lite fremtidsrettet og det var bensinmotorer som overtok. Med litt frem og tilbake ble firmaet endelig solid etablert i 1904 i Barcelona, Spania.

Fransk sveitser-spanjol

Snodig nok er imidlertid merket fransk, og ble det allerede i 1911. Spania var nemlig ikke et tilstrekkelig dimensjonert marked for superluksusbiler - og det var det Hispano-Suiza utviklet seg til å bli produsent av. Emblemet var storken fra Alsace - et symbol på revansjismen rettet mot Tyskland. For øvrig orienterte firmaet seg mer i retning av flymotor-produksjon (som Rolls-Royce) og våpenproduksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer