En ny Opel Zafira på vei

En gang var den et førstevalg. Er det duket for reprise?

Zafira er blitt større, bedre og mer moderne. Er det nok til å gjøre bilen til et førstevalg?
Zafira er blitt større, bedre og mer moderne. Er det nok til å gjøre bilen til et førstevalg? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

München: I 1999 kom den første Opel Zafira på markedet. Bilen satte på mange måter standarden for hvordan mellomstore MPV’er skulle være, og konkurrentene satte antagelig kaffen i halsen over den smarte seteløsningen. Zafira var da den første bilen i segmentet som kom med en tredje seterad som kunne legges helt ned til et flatt bagasjeromsgulv, og interessen lot ikke vente på seg. Zafira ble en umiddelbar suksess.

Nå har vi kjørt tredje generasjon Zafira, som kommer på markedet ved juletider, og nå er seteløsningene bearbeidet ytterligere.

Prøvekjørt: Opel Insignia Sports Tourer 4x4

Godt utvalg

Å velge deg ut en Zafira er relativt enkelt, for den kommer i kun to utstyrsversjoner. Det er innstegsmodellen Enjoy, og toppversjonen Cosmo. I tillegg finnes det flere alternative tilbehørspakker å få.

Zafira blir foreløpig å få med fire alternative motoriseringer. Bensinalternativet er en 1,4-liters turbo på 140 hk, mens det er tre dieselalternativer. Alle er en 2,0 CDTi, med henholdsvis 110, 130 og 165 hestekrefter. Sistnevnte blir derimot kun å få i kombinasjon med Cosmo utstyrspakke.

På sikt kommer også en 120-hesters bensin, basert på den samme 1,4T motoren, pluss et par alternativer som går på LPG og CNG. Alle motoriseringer kan leveres med en 6-trinns manuell girkasse, mens bensinmotoren og dieselmotoren på 165 hk kan fås med en 6-trinns automat. Pristillegget for sistnevnte er 30.000 kroner. De øvrige dieselversjonene må foreløpig nøye seg med manuelt gir.

Meriva lager liv i leiren

Se Zafira utvendig:

Best med diesel

Blant motorene som kommer ved lansering er det liten tvil om at det er dieselutgavene som er mest interessante. Det eneste bensinalternativet til nå, 1,4T på 140 hk, er rett og slett litt for slapp. Det høres greit ut med 140 hk, men dreiemomentet på 200 Nm gjør ikke bilen veldig sterk. Når bilen i tillegg blir fylt opp med folk og bagasje så blir dette for lite. Da er det mer interessant å gå for eksempelvis 130-hesteren som går på diesel. Da har du 100 Nm mer til rådighet, og det burde duge greit. Denne er i tillegg svært drivstoffgjerrig, med et forbruk på 0,45 l/mil, og et CO2-utslipp på bare 119 g/km.

Er Opel Ampéra oppskrytt?

Bedre kjøreegenskaper

En ny Opel Zafira på vei

På veien er Zafira et behagelig bekjentskap, selv med dekk i dimensjon 235/45 R17. En lang akselavstand på 2,76 meter gjør bilen svært retningsstabil, også i høyere hastigheter. Fremvognen er hentet fra Insignia, mens det i bakvognen er gjort et kompromiss med plass. Her er det satt inn en Watt’s lenke, i stedet for et multilenkeoppheng. Ønsker du å påvirke chassisoppsettet selv, så kan du få nye Zafira med Mechatronic FlexRide chassiskontroll. Med et par tastetrykk kan du velge mellom mykt eller stivt oppsett, alt etter behov og smak. Det er verdt de drøye vel 8.000 kronene systemet koster.

Utstyr i fleng

Zafira har litt av det samme ved seg som alle nye biler. De har en tilbehørsliste så langt som et vondt år, og det finnes elektroniske hjelpemidler for det aller meste. Felles for de fleste biler er at det naturlig nok må betales ekstra for dette tilbehøret, og slikt koster. Ingen ting galt i det, men om du begynner å spesifisere opp en bil med alle fasiliteter, så ruller kronene fort.

Opel presenterer 1-Euro-bilen

Smart blir smartere

Tredje seterad kan fortsatt legges helt flatt, og blir heldekkende. Her er det lite ekstra å få gjort. Andre rad er nå delt opp i tre helt separate stoler, som sammen utgjør en benk. På høyeste utstyrsversjon står hver og et av disse setene på skinner, og kan individuelt skyves frem eller tilbake. Ryggen på hver og ett av dem kan legges ned etter behov, og bilen blir på den måten veldig fleksibel og enkel å tilpasse etter ønsket plass. Folk eller bagasje? På høyeste utstyrsversjon kan også vinkelen på seteryggene på andre rad justeres i fire forskjellige trinn for bedre komfort.

Med 7 seter og bedre plass er Zafira et klart alternativ i klassen for kompakte flerbruksbiler.
Med 7 seter og bedre plass er Zafira et klart alternativ i klassen for kompakte flerbruksbiler. Vis mer

To setepakker

Den største grunnen for å krabbe opp fra Enjoy til Cosmo ligger nettopp i seteløsningen. Et tastetrykk gjør andre rad om til en toseter samtidig som de sklir et hakk bakover på skinnene, og gir 7 cm bedre benplass. Samtidig skyves de 5 cm inn mot midten, og utnytter på den måten bredden enda bedre. To personer får på den måten en veldig behagelig sittekomfort, og seteryggene kan fortsatt legges bakover.

Zafira kan for øvrig også fås som 5-seter. Dette gir et avslag i prisen på 3.000 kroner, hvilket ikke er all verden. Eneste fordel er at det gir 40 liter ekstra bagasjeplass.
Fleksibiliteten i seteløsningene inneholder også et høyre forsete hvor ryggen kan foldes frem til en flat flate. På den måten kan du få med deg veldig lange gjenstander. Isofix for barneseter finner du kun i de to ytterste setene på andre rad.

Se Zafira innvendig:

Sol ute, sol inne

Av annet spennende tilbehør finner vi et gedigent panorama glasstak. Dette strekker frontruten videre opp taklingen, og over de to fremste plassene, Deretter er det ytterligere et pamorama soltak over der passasjerene sitter. Foruten en heftig romfølelse får du naturligvis mye lys inn i kupeen. Dette er det nærmeste du kommer en følelse av kabriolet uten å få vind i håret.

Hard konkurranse

Totalpakken Opel Zafira har med dette fått et kraftig løft, og er et spennende tilskudd i klassen. Dessverre for Opel og Zafira, så er det nå kommet mange aktører på markedet etter hvert. Det betyr at Zafira ikke lenger er det selvfølgelige valget i klassen.

Hovedkonkurrentene til Zafira er i følge Opel franske. Det betyr Peugeot 5008, Citroen Grand C4 Picasso og Renault Grand Scenic. I tillegg bør biler som Ford S-Max, Mazda 5 og VW Touran også trekkes frem. Aldri før har markedet hatt så mange alternativer i dette segmentet, et marked hvor mange av kundene kan ha flyktet over til noen av de mindre SUV’ene. Likevel regner Opel med at de selger rundt 1000 Zafira i 2012.

Bra, men best?

Nye Opel Zafira er større, den er bedre, har mer innvendig plass, og har smartere løsninger. Sånn må det være når en ny generasjon fødes. Likevel er jeg ikke sikker på at dette er nok til å gjøre Zafira til et selvfølgelig førstevalg. Til det er konkurransen kanskje for hard, men den er blant de klart beste.

Dette er prisene:

En ny Opel Zafira på vei


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer