Lexus

En rå, elektrisk sportsbil

Lexus skal bli spydspissen i Toyotas satsing på elektriske biler. Og råest av alle blir denne sportsbilen med et nytt super-batteri.

SPYDSPISS: Lexus skal bli et hel-elektrisk merke om noen år. Denne sportsbilen blir toppen av modell-utvalget og er aktuell for Norge. Video: Lexus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I desember fortalte Toyota-sjef Akio Toyoda at fabrikken skal lansere 16 nye elektriske biler de nærmeste årene.

Det starter om noen måneder med lanseringen av den elektriske SUV-en bz4X, som er utviklet sammen med Subaru. Dette er en bil på størrelse med Toyota Rav4. Den er på plass i Norge i juni med en rekkevidde på rundt 50 mil.

Det er imidlertid luksusmerket Lexus som skal være spydspissen. Før 2030 skal alle Lexus-modeller som selges i Europa være elektriske. En av bilene som nå utvikles er denne sportsbilen.

NYTT BATTERI: Lexus bekrefter at den nye sportsbilen er klargjort for et nytt faststoff-batteri, som vil kunne lagre mye mer energi enn dagens elbil-batterier. En rekkevidde på over 70 mil er forventet. Foto: Lexus
NYTT BATTERI: Lexus bekrefter at den nye sportsbilen er klargjort for et nytt faststoff-batteri, som vil kunne lagre mye mer energi enn dagens elbil-batterier. En rekkevidde på over 70 mil er forventet. Foto: Lexus Vis mer

Nytt super-batteri

Foreløpig har den ikke fått noe navn, men den skal følge i sporene til Lexus LFA, Dette er en sportsbil som det bare finnes én av i Norge, og som konkurrerer i ytelser med Ferrari og andre superbiler.

Den nye sportsbilen har et svært dristig design, lav høyde og teknologi som kjennetegner en ekte sportsbil. Foreløpig har ikke fabrikken avslørt mye, bortsett fra at den vil få nok krefter til å gjøre 0-100 km/t på under 2,5 sekunder. I tillegg vil den få en rekkevidde på over 70 mil. Det er mulig siden den etter alt å dømme får den helt nye generasjonen med faststoff-batterier, som på fagspråket kalles «solide state».

Disse batteriene kan lagre dobbelt så mye energi som dagens litium ion batterier. De skal kunne lades langt raskere og gi vesentlig lengre rekkevidde. I tillegg skal brannfaren i disse batteriene være betydelig lavere.

EKTE SPORTSBIL: Det er ikke mye som har lekket ut om den nye elektriske sportsbilen til Lexus, men den skal klare 0-100 km/t på under 2,5 sekunder. Foto: Lexus
EKTE SPORTSBIL: Det er ikke mye som har lekket ut om den nye elektriske sportsbilen til Lexus, men den skal klare 0-100 km/t på under 2,5 sekunder. Foto: Lexus Vis mer

Dersom bilen får slike batterier betyr det også at vi må vente litt før den dukker opp på norske veier. Toyota har tidligere annonsert at faststoff-batteriene vil komme i deres elbiler i 2024-2025.

Kommer til Norge

Jan Christian Holm er sjef for Lexus I Norge. Han tror Lexus ønsker å ta opp arven fra superbilen LFA med denne nye elektriske sportsbilen:

- Det er ikke så mye vi vet om denne sportsbilen ennå, men at den kommer er sikkert. Den får ekstreme ytelser, men likevel er jeg overbevist om at vi kan selge en del av den i Norge, sier Holm til Dinside.

- Vi har imidlertid flere spennende elbiler på vei før denne sportsbilen. Den første er en SUV som har verdenspremiere nå i april og kommer til Norge ved årsskifet.

Hva bilen vil koste kan vi bare gjette oss til, men billig blir den nok ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer