Vannplaning

- En skremmende opplevelse

Det føles akkurat som å komme fra tørr asfalt til blank is: Når vannplaning oppstår, mister du fullstendig kontrollen over bilen.

BARE TO TING HJELPER: Mye nedbør og snøsmelting over store deler av landet har gitt mye vann på veien. Faren for vannplaning er stor, og det er bare to ting som hjelper. Illfoto: Rune Korsvoll
BARE TO TING HJELPER: Mye nedbør og snøsmelting over store deler av landet har gitt mye vann på veien. Faren for vannplaning er stor, og det er bare to ting som hjelper. Illfoto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har regnet høljet ned over store deler av Sør-Norge. Sammen med snøsmelting har det gitt mye vann på veiene. Høye brøytekanter og tette sluk gjør ikke saken bedre. Faren for vannplaning er stor, advarer både politi og veimyndigheter. Flere bilister har fått merke akkurat det.

- Dette er den mest skremmende opplevelsen jeg har hatt bak rattet. Det forteller en mann som har kjørt inn på bensinstasjonen på E18 rett før Drammen og som vi tilfeldigvis kommer i prat med. På motorveien er det 100-fartsgrense og han har akkurat opplevd å få vannplaning på bilen. Han unngikk en ulykke, men trenger tid til å roe seg ned igjen etter hendelsen.

Flyter som en båt

Det som skjer når vannplaning oppstår, er at dekkene på bilen ikke klarer å drenere vekk vannet som samler seg opp foran hjulene. Når det skjer, vil hjulene begynne å flyte oppe på vannet, omtrent som en båt som går opp i plan. Bilen flyter og reagerer verken på styring eller bremser.

Det er bare to måter å unngå vannplaning på: Å senke farten og å ha dekk med bra mønster på bilen. Betydningen av gode dekk har vi testet i forbindelse med vinter- og sommerdekk-testene våre. Forskjellen på bra og dårlig er skremmende stor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer