En svært spesiell fartsrekord

Over 10 år har det tatt disse entusiastene å sette ny verdensrekord i kategorien for dampbiler.

Foto: The British Steam Car Challenge
Foto: The British Steam Car Challenge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den internasjonale bil-organisasjonen FIA holder en logg over rekorder som settes i ulike kategorier. En av kategoriene gjelder faktisk dampdrevne biler. I bilens barndom fantes det flere typer drivstoff som konkurrerte med hverandre, bensin, damp og elektrisitet.

Kategori: Dampdrevne biler...

I England er det 11 år siden en gjeng passe eksentriske herrer fant ut at de ville sette ny fartsrekord i klassen for dampdrevne biler. Den offisielle rekorden ifølge FIA var fra 1906, og ble den gang satt i en Stanley dampbil på Daytona Beach av en amerikaner ved navn Fred Marriott. Han kjørte da sin kilometer frem og sin kilometer tilbake, innen det reglementært maksimale tidsintervallet på en time, med en snitthastighet på 204 kilometer i timen.

Ny rekord

I juni i år etablerte laget seg på Edwards Air Force Base i California for å forberede rekordforsøkene, og den 25 august, etter flere forsøk, greide endelig ildsjelene i British Steam Car Challenge å sette ny rekord. Snitthastigheten Charles Burnett III, som kjørte bilen, oppnådde og som ble registrert av FIA, var 225 km/t, noe som kanskje ikke virker overvettes fort i forhold til den farten en moderne bensindrevet sportsbil kan komme opp i men likefullt er ganske godt gjort fra et teknologisk synspunkt. Men det stoppet ikke der. Dagen etter, 26. august, greide laget å sette enda en ny rekord - denne gang på 239 km/t. Denne gang var det Don Wales som satt bak rattet. Den høyeste farten bilen - eller kjelen - kom opp i løpet av rekordforsøket ble målt til 250 km/t.


Slo også uoffisiell rekord

På mange måter var denne nye rekorden enda viktigere. I 1985 satte nemlig et amerikansk team, Barber-Nichols, amerikansk rekord og uoffisiell verdensrekord med sin dampbil Steamin' Demon. De fikk da en snittfart på 234 kilometer i timen, men denne rekorden ble aldri registrert og godkjent av FIA. Allikevel anså de britiske rekordkjørerne at dette var rekorden de måtte slå.

Og nå, så sant FIA godkjenner den registrerte rekorden, er altså verdens raskeste dampdrevne bil britisk!

Les mer om det britiske damp-eventyret her på damp-lagets hjemmesider.

En Stanley dampbil fra 1923 Foto: Amos Wolfe / Wikimedia
En Stanley dampbil fra 1923 Foto: Amos Wolfe / Wikimedia Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer