Vinterdekk

- En ulykke som venter på å skje

Sesongens første snøfall i Sør-Norge.

VINTER: Nå er det viktig å ha riktig dekk på bilen. Foto: Dmitry Kalinovsky / Shutterstock / NTB
VINTER: Nå er det viktig å ha riktig dekk på bilen. Foto: Dmitry Kalinovsky / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Veitrafikksentralen i sør advarer i morgentimene i dag om snø og utfordrende kjøreforhold i store deler av Sør-Norge.

- Vi henstiller alle bilister til å sko seg og kjøre etter forholdene. Alt av brøytemannskaper er ute for å gjøre tiltak, skriver de på Twitter.

Vintersesongens første snøfall betyr som regel fullt kaos i trafikken, og det som gjør ting verre, er at mange bilister er trege med å få vinterhjulene på bilen. Utrolig nok er det noen som prøver seg hele vinteren på sommerdekk. Det går ofte galt, viser en undersøkelse If nylig gjennomførte.

Sommerdekk på snøføre

Tall fra If viser at 13,6 prosent av de 24 000 bilene som var inne til skadetaksering hos forsikring sist vinter, hadde sommerdekk. Det tilsvarer over 3000 biler.

- Flesteparten av skadene skjer ved første snøfall, men også langt seinere på vinteren er det en god del biler med sommerdekk involvert i ulykker. Her er det store ulikheter mellom fylkene, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, i en pressemelding.

Han forteller at mange drøyer for lenge med hjulskift på vinterføre, og at feil dekk på bilen er en rullende ulykke som venter på å skje.

- Bestemmelsene i kjøretøyforskriften til veimyndighetene slår fast at bilen skal være skodd for forholdene der den kjører. Det er ditt ansvar som bilfører å gjøre vurderingen, sier Clementz.

Slår hardt ned

Også Gjensidige er bekymret for alle som forsøker seg med sommerdekk på bilen i det snøkaoset som er ventet videre utover uka. Selskapet varsler at de vil slå hardt ned på bilister som har kjørt på sommerdekk når det kommer til et skadeoppgjør.

- Med et varsel om snø så lang tid i forveien, og med tanke på at vi går inn i annen halvdel av november, ser vi ingen formildende forhold dersom noe går galt på sommerdekk. I noen tilfeller kan forskjellen mellom vinterdekk og sommerdekk på glatte veier stå om liv og død, uttalte kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige til DinSide forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer