De fleste forbinder Bosch med hvitevarer og verktøy, men faktum er at tyskerne også står for svært mye teknologi som brukes andre steder – deriblant i biler. For eksempel har selskapet vært svært delaktige i utviklingen av både ABS-bremser og elektronisk stabilitetskontroll (ESP).
Nå er det solskjermen som skal moderniseres - du vet, den du flipper ned fra taket når du kjører bil og får sola rett i fleisen. Den har vært ganske uendret i de 95 årene den har eksistert, foruten at de fleste har fått speil med lys på innsiden og kan løsnes fra hengselet for heller å blokkere lys fra sidevinduet.

Overrasket alle med rålekker elbil
På CES-messen i Las Vegas, som går av stabelen denne uka, viser Bosch frem en prototyp på det som fort kan bli å finne i mange biler i fremtiden.
Gjennomsiktig «solbrille»
Bosch' solskjerm er i utgangspunktet en gjennomsiktig LCD-skjerm du kan flippe ned på den vanlige måten. Skjermen er delt opp i et bikubemønster, der hver rute i dette mønsteret kan mørklegges etter behov, altså som på en kalkulatorskjerm.
I kupeen sitter det et sjåførvendt kamera som bruker kunstig intelligens for å spore ansiktet til den som kjører. Dermed vil solskjermen til en hver tid vite hvor øynene befinner seg, hvordan sola treffer og mørklegge de aktuelle bikube-rutene når man blir blendet, mens resten av solskjermen, rundt 90 prosent, er like gjennomsiktig som før.

Dermed blir ikke føreren blendet, og samtidig slipper man en skjerm som blokkerer unødvendig mye av synsfeltet. Ikke bare er det å bli blendet av sola ubehagelig; det kan også være trafikkfarlig, både mens man blir blendet og når man kjører inn i en mørk tunnel eller lignende, der øynene bruker tid på å tilpasse seg de mørkere omgivelsene.
Ifølge Bosch forårsaker solblending tusenvis av trafikkulykker i året - nesten dobbelt så mange som andre værrelaterte forhold.
Startet som hobbyprosjekt
Bosch-ingeniør Ryan Todd fikk ideen i 2016, og sammen med kollega Jason Zinc og et par andre startet det hele som et hobbyprosjekt, der de brukte en Arduino og deler fra gamle skjermer for å lage et «proof of concept» de viste frem til ledelsen i selskapet.
Dernest fikk de et lite utviklingsbudsjett for å fortsette arbeidet, men jobber nå begge fulltid med prosjektet hos Bosch.
En liten utfordring er selvsagt at det blir vanskelig å få plass til speil og lys, men det trenger ikke å være verre enn at man eventuelt kan ha en ekstra skjerm på innsiden.
Når vi får se Virtual visor i markedet gjenstår å se, men det ville overraske oss om ikke dette blir å finne i mange biler i fremtiden.
Artikkelen er endret siden publisering, der vi først skrev at Bosch fant opp ABS- og ESP-systemene.
