Ny Toyota Supra

Endelig avduket - 17 år etter forgjengeren

Toyota med vellykket BMW-samarbeid.

SÆREGEN: Toyota Supra er endelig offentliggjort uten maskering. Toyota har heller ikke denne gangen holdt igjen på linjeføringen og de med historien i bakhodet kan se inspirasjonen fra den sjeldne sprotsbilen Toyota GT2000 fra 1966. Foto: Toyota
SÆREGEN: Toyota Supra er endelig offentliggjort uten maskering. Toyota har heller ikke denne gangen holdt igjen på linjeføringen og de med historien i bakhodet kan se inspirasjonen fra den sjeldne sprotsbilen Toyota GT2000 fra 1966. Foto: Toyota Vis mer
Publisert

Legenden kommer tilbake. Toyota har vist sin nye Supra ved flere anledninger i 2018, men alltid med maskering.

Vi så en raceversjon på Geneve-messen 8. mars, Toyota kjørte den på Goodwood Festival of Speed 12 juli, Dinside fikk testkjøre den både på landeveien og på bane 12. september, Fredric Aasbø (verdensmester i drifting) kjørte den få dager senere og Supra sto utstilt på bilmessen i Paris 2. oktober.

Så ja, vi har sett den forholdsvis mye i 2018 allerede. Men den offisielle visningen skjedde 14. januar på Detroit Motorshow.

SPREK OG SPREKERE: En treliters rekkeseks med turbo sørger for 340 hester. Toyota lover versjoner med mer effekt lenger ut i livssyklusen. Vi gleder oss allerede. Foto: Toyota
SPREK OG SPREKERE: En treliters rekkeseks med turbo sørger for 340 hester. Toyota lover versjoner med mer effekt lenger ut i livssyklusen. Vi gleder oss allerede. Foto: Toyota Vis mer

Bedre med tape?

Spørsmålet er om Supra bare skulle beholdt maskeringen på. Vi tipper det ikke bare er vi som er en smule skuffet over hvordan resultatet ble i ensfarget lakk.

Taket ble en smule høyt, kort og bulete, og Toyota har åpenbart slitt litt med avslutningen, for hekken ble både høy og butt, i ganske stor kontrast til sine forgjengere, selv om dette er en miks av alle disse.

Størst inspirasjon har de funnet i den rålekre og supersjeldne Toyota GT2000. Den har et lavt panser, en liten kupè med bobler på taket, akkurat som nye Supra, og kort hekk. Den lave fronten skal visstnok være inspirert av fjerde generasjon Supra, selv om vi ikke helt ser den linken.

Men når skuffelsen har lagt seg, har fansen, som har ventet i 17 år på en erstatter, veldig mye å glede seg over. Vi har som sagt kjørt bilen, og Toyota har hatt stor fokus på kjøreglede.

LETT BLANDING; Designen er japansk, men BMW-følelsen infinner seg umiddelbart. Alle knapper, hendler og multimediafunksjoner er mer eller mindre løftet over fra BMW. Rattet også, med unntak av Toyota-logoen. Foto: Toyota
LETT BLANDING; Designen er japansk, men BMW-følelsen infinner seg umiddelbart. Alle knapper, hendler og multimediafunksjoner er mer eller mindre løftet over fra BMW. Rattet også, med unntak av Toyota-logoen. Foto: Toyota Vis mer

Det funker!

Sjefsingeniøren Tetsuya Tada har mye av æren for at Supra har gjenoppstått. Han har jobbet hardt med samarbeispartneren BMW, for sine synspunkter rundt sin såkaldte Golden Ratio. det vil si at akselavstand og sporvidde skal ha et forhold på 1,6.

Det betyr at Toyota Supra og den nye BMW Z4 har kortere akselavstand enn de fleste. Det vil ifølge Tada gi de optimale sportsbil-egenskapene. Det eneste vi kan si om det er at bilen funker!!!

Samarbeidet med BMW skinner godt gjennom. Deres singelturbo twinnscroll treliters rekkesekser, med 8-trinns ZF og bakaksel med elektronisk diffsperre, som låser fra 0 til 100 prosent i løpet av tideler, er en høyverdig arvtaker til den hyllede JZ-motoren som satt i forrige generasjon.

340 hester og 500 Nm i dreiemoment gir nok krutt for de fleste, men under prøvekjøringen ble vi lovet langt kraftigere modeller etter hvert. Gjett om vi gleder oss. Foreløpig får vi klare oss med akselerasjon fra 0 til 100 km/t på 4,3 sekunder og en toppfart på 250 km/t.

TOSETER: Toyota Supra har alltid vært tilgjengelig med fire seter. Femte generasjon er den første modellen som er en ren toseter. Foto: Toyota
TOSETER: Toyota Supra har alltid vært tilgjengelig med fire seter. Femte generasjon er den første modellen som er en ren toseter. Foto: Toyota Vis mer

Interiøret har veldig mye BMW i seg. Multimedia, hendler og knapper stammer fra BMW. Det gjør heldigvis også de få varselsignalene som dukker opp. Det digitale instrumentpanelet er det eneste som er Toyotas eget design, og det skiller seg font- og designmessig fra det andre, uten at de fleste vil bry seg nevneverdig om det.

23 biler til Norge

Toyota Supra skal bygges sammen med BMW Z4 i Graz i Østerrike. Det første produksjonsåret er det bare 900 biler som øremerkes Europa. Den fås i to versjoner, 3.0 og 3,0 Premium.

I tillegg vil det bli en Launch Edition som er basert på 3.0 Premium, uten at vi vet nøyaktig hva de forskjellige utstyrsvariantene vil tilby. Men vi vet at alle modeller får den aktive differensialen og adaptivt undersetell.

Norge får kun utdelt 23 biler i 2019. De blir trolig revet vekk, så Toyota Norge jobber med en nært forestående reservasjonsløsning - trolig i løpet av januar. Da får vi også vite prisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer