Endelig gratis

Statens vegvesen introduserer søkefunksjon for eier- og kjøretøyopplysninger.

STATENS VEGVESEN: Nå trenger du ikke lenger betale for å få eieropplysninger. Foto: Statens vegvesen
STATENS VEGVESEN: Nå trenger du ikke lenger betale for å få eieropplysninger. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du skal finne ut hvem som var eier av en bil, kanskje fordi den står feilparkert eller eieren forlot bilen på en varm sommerdag med en hund inni, har du frem til nå måtte betale for å søke det opp via SMS-tjenester.

Nå behøver du ikke lenger det.

Statens vegvesen introduserer nemlig en ny selvbetjeningsløsning der du blant annet kan finne kjøretøys eier.

– Med de to nye tjenestene «Finn kjøretøyets eier» og «Sjekk andres kjøretøy», kan du nå finne kjøretøyinformasjon for et gitt kjøretøy, og også se hvilke kjøretøy en privatperson eller bedrift eier, uten at det koster deg noe. Så irriterer du deg over en feilparkert bil kan du nå bare logge deg inn via «Din side» og raskt finne ut hvem du skal kontakte, sier Jeanette Rognstad Munkelien Nordan, rådgiver i Statens vegvesen, i en pressemelding.

FLETTEREGLER: Det er mest effektivt om alle trafikantene bruker begge parallelle felt, følger på og fletter sammen ved et klart definert punkt. Video: Alberta Motor Association Vis mer

Flere nyheter

I tillegg til å finne eier, kan du nå også se hvem som eventuelt er medeier eller leasingtaker av kjøretøyet, men også informasjon om kilometerstand for kjøretøyet.

Statens vegvesen sier i pressemeldinga at det i løpet av høsten blir mulig å få opp hele eierhistorikken for et gitt kjøretøy. Fra første registrering frem til nå.

Ikke åpent tilgjengelig

Kilometerstand som blir rapportert inn til vegvesenet ved EU-kontroll, ligger ikke åpent tilgjengelig på nett. Dette av personvernhensyn.

- Disse opplysninger er svært etterspurt informasjon, men er personopplysninger og vi kan ikke gå på akkord med personvernet. Datatilsynets vurdering er at slike data ikke bør være åpent tilgjengelig. Det er flere aktører som sammenstiller informasjon om kilometerstand og annen informasjon i ulike apper og nettsider, sier Monika Omholt, avdelingsdirektør i Statens vegvesen og legger til:

– Skal du kjøpe et brukt kjøretøy, er kilometerstanden på kjøretøyet viktig informasjon. Derfor vil kilometerstanden fortsatt være tilgjengelig, men du må da bruke den nye tjenesten vår på Din side på vegvesen.no for å hente ut dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer