Endelig: Renault Twizy

Vi har ventet på det, og nå er det bekreftet. Twizy kommer.

Nå kommer Renualt Twizy endelig til Norge. Foto: RENAULT
Nå kommer Renualt Twizy endelig til Norge. Foto: RENAULT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OPPDATERING: Per mars 2013 er det klart at Twizy er priset og koster fra under 60.000 kroner - pluss batterileie til 575 kroner per måned.

I flere omganger har vi skrevet om Renaults herlige nyskapning, Renault Twizy. På et tidlig tidspunkt ble det slått fast at dette ikke var noe for Norge. Den skulle rett og slett ikke inn på markedet verken her eller i nabolandet Sverige, ble det sagt. Nå har heldigvis pipa fått en annen lyd: Twizy kommer til våren.

Twizy er en av de spennende doningene som ble vist til verden for et par år siden, med løfte om å settes i produksjon. Renault holdt sin del av avtalen, men beskjeden til oss her oppe i nord var at det ble for kaldt for den pussige el-bilen. Likevel fortsatte Renault med kuldetester. Det ga oss håp.

Opp mot 10 mil

Twizy gir deg en elektrisk egotripp for to personer, beregnet for mer urbane strøk. Den er likevel ikke mer urban enn at en kollega har kjørt den hjem fra Paris. Spesifikasjonene forteller at rekkevidden skal være cirka ti mil, men i det virkelige trafikkbildet sies det å ligge på rundt åtte mil.

En av mange

Renault Twizy er bare ett av flere kjøretøy med plass til en eller to personer som ble vist fram for et par år siden. Blant de andre finner vi for eksempel Opels 1-Euro bil, Audi Urban Concept, VW Nils, Toyota Insect, og Doking XD. Alle har de en visjon om at vi fortsatt skal kunne være økonomisk og miljøvennlig, uten å måtte ty til tråsykkelen. Uavhengig av om de har plass til en eller to personer, så sikter de seg inn mot elektrisk drift. Av de nevnte kjøretøyene er det foreløpig bare Twizy som har funnet veien ut på markedet. De andre er fortsatt på konseptstadiet.

Se flere bilder:


To versjoner

Det finnes to versjoner av Twizy, kalt 45 og 80. Twizy 80 blir i Norge kategorisert som en firehjuls motorsykkel. Det betyr at enhver med ordinært førerkort for bil kan kjøre den, og den har en toppfart på 80 km/t.

Twizy 45 har en toppfart på 45 km/t, og kan i de fleste land kjøres av 16-åringer som en moped. I Norge er derimot grensen for disse så høy som 18 år.

– Vi har gjort henvendelser til Vegdirektoratet og anbefalt en forskriftsendring, slik at det skal bli mulig å kjøre Twizy 45 for sekstenåringer her i landet, forteller Jan Traaseth, administrerende direktør i Renault Norge.

Eie + leie

Endelig: Renault Twizy


Hele Twizy er 2,3 meter lang, 1,2 meter bred, og har et Lithium-Ion batteri på 6,1 kWt. Elektromotoren byr på 17 hestekrefter og et dreiemoment på 57 Nm. Når den kommer til Norge til våren vil den ha en pris på 70.000 kroner, men det er viktig å huske Renault sin filosofi rundt batteripakken. Den leies ut for noen hundrelapper i måneden, men da er det Renault som sitter med brorparten av ansvaret.

Skulle det komme større eller bedre batterier på sikt, så kan du leie deg opp til den nyere løsningen.

Twizy kan leveres uten dører, eller med valgfritt halve eller hele dører. Du bestemmer med andre ord selv hvor mye frisk luft du vil ha. Kollisjonsputer er på plass, det samme med firepunkts setebelter. Frontruten er oppvarmet, slik at du slipper is-trøbbel om vinteren. Til våren er den altså her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer