Toyota Supra med Fredric Aasbø på Rudskogen

Endelig testet i Norge

Vi har kjørt den på bane sammen med Mr. Supra!

PÅ RUDSKOGEN: Vi tester nye Toyota Supra sammen med norges eneste verdensmerster i drifting, Fredric Aasbø. Vis mer
Publisert

Omtrent samtidig som hybridspesialisten Toyota lanserte nyheten om at de kommer med 10 nye elbiler før 2025, ruller de rundt i Norge med sin Supra-konvoi. Vi møtte opp på Rudskogen og testet den endelige versjonen for første gang.

I tillegg til å kjøre selv, fikk vi en god tur med Norges største Supra-entusiast og Toyotafører i Formula Drift, Verdensmester Fredric Aasbø.

12 å siden sist

Toyota har vist flere prototyper på noe fansen har håpet på kunne være en Supra og akkurat når folk hadde mistet trua, kom de til fornuft.

Den bakhjulsdrevne og «tailhappy» GT86 har blitt en suksess, og ingen savner lenger forhjulstrukne Celicaer. Men bilen alle har ventet og lengtet etter har uteblitt: Supra.

Den begynte sitt liv som en strukket Celica, men ble etter hvert en egen bilmodell med sekssylindret motor. Og det er de to siste generasjonene som anses som de viktigste og kuleste.

KONGEN: Fredric Aasbø er synonymt med Toyota og har mange Supra MK4 på samvittigheten. Faktisk har han tre stykker for øyeblikket. Vi kan forvente å se ham i Supra både i Norge, USA og Japan om et par år. Foto: Rune M. Nesheim
KONGEN: Fredric Aasbø er synonymt med Toyota og har mange Supra MK4 på samvittigheten. Faktisk har han tre stykker for øyeblikket. Vi kan forvente å se ham i Supra både i Norge, USA og Japan om et par år. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Supra MK4 ble utrolig populær i motorsport, kanskje aller mest i drifting. Det hjalp selvsagt voldsomt at et oransje Supra ble kjørt av nå avdøde Paul Walker i den første Fast and the Furious-filmen.

Også her hjemme kryr det av bilene, ikke minst takket være helt overlegen kvalitet både på karosseri, understell og ikke minst den genierklærte 2JZ-motoren.

Fansen har tryglet og bedt. Nå er de endelig hørt. Dessverre, vil mange si, har ikke Toyota laget noen arvtaker av 2JZ-motoren, men vi tviler på om du blir lei deg. Og for ordens skyld. Jeg har sjefingeniørens ord på at det kommer flere versjoner etter hvert med mer effekt.

Omdiskutert design

Toyota er ikke kjent for å holde igjen på design, se bare på CH-R. Det gjør de heller ikke her. Det er brukbart med linjer og luftinntak og både front og hekk skriker sportsbil.

Det samme gjør den fra siden. Er du ikke fornøyd, finnes det allerede styling-produsenter som står klar. En av de er Liberty Walk. Og de får en herlig bil å jobbe med.

KORT OG GODT: Supraen har spenstige former og ligner ingen annen bil. Foto: Rune M. Nesheim
KORT OG GODT: Supraen har spenstige former og ligner ingen annen bil. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Dette er den første Supraen i historien med to seter. Kupeen er godt tilbaketrukket, akkurat som på forbildet GT2000. Der har man funnet inspirasjonen til kulene på taket også. Spoileren på bakluka i plast, trekker paralleller til Supra MK4.

Hekken kan i bestefall minne om forgjengeren og fansne vil digge at logoen er den samme. Foto: Rune M. Nesheim
Hekken kan i bestefall minne om forgjengeren og fansne vil digge at logoen er den samme. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Superkort

Supra har kortere akselavstand enn de aller fleste, til og med kortere enn lillebror GT-86. Samtidig har de klart å få tyngdepunktet lavere enn på boksermotoriserte GT86. Ikke dårlig, særlig med tanke på at det står en sekser rett opp og ned i front og at det knapt nok er brukt edlere lette deler i bilens struktur. Bortsett fra i bakluka som er i plast.

Z4 og Supra deler både plattform, understell og drivverk. Noen hevder at dette er helt tilfeldig. At den like gjerne kunne vært bygget på 8-serie-plattformen, noe som kanskje hadde vært mer naturlig, størrelsesmessig, men at beslutningen ble tatt da toseterscaben Z4 skulle utvikles, og da ble den kort.

Vi snakker om en singelturbo twinscroll turbomatet treliter, 8-trinns ZF og bakaksel med elektronisk diffsperre som låser fra 0-100 prosent raskere enn du klarer å føle at den burde gripe inn.

Alle godbitene kommer fra BMW. Toyota bedyrer at man på utvikling av karakteristikk har gått hver sin vei igjen etter at bilene sto på gulvet. Demperne, styrerespons og kalibrering av motor og gir er gjort av Toyota selv. 90 prosent på vanlig landevei og masse på Nürburgring og BMW’s testbane i Miramas.

Vi har kjørt begge, men ikke samtidig, så det er tidlig å uttale seg om, men begge er artige og forskjellene virker ikke å være store.

Mye BMW

Vi hopper inn og starter. Lyden er kul, men er du ute etter smell, brak og gurgling som hos AMG, blir du skuffet.

TOSETER: For første gang har du ikke nødseter i Supra. Men to har det veldig trivelig her. Foto: Rune M. Nesheim
TOSETER: For første gang har du ikke nødseter i Supra. Men to har det veldig trivelig her. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Vi håper de neste Supra-eierne digger BMW, for det første vi oppdager er den karakteristiske lune påminnelsen fra BMW om at du har glemt å ta på beltet. Rattet er og knappene er fra forrige generasjon BMW, men har ikke den tykke M-Sport-kringla.

All betjening til multimedia, inkludert e-Drive og en rekke andre knapper, stammer fra München. Det samme gjør seter, motor og drivverk. Det er ikke til noen forkleinelse for bilen. Kvalitetsfølelsen er høy. Det eneste som er Toyota er designen i instrumentpanelet. Det trekker ikke nødvendigvis statusen opp.

LETT OMARBEIDET: Man skal ikke være mye bevandret i BMW-verdenen for å se hva opphavet er her. Foto: Rune M. Nesheim
LETT OMARBEIDET: Man skal ikke være mye bevandret i BMW-verdenen for å se hva opphavet er her. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Vi fyrer motoren i depotet. Herlig sekserlyd. Den låter ikke like basstungt som en 2JZ (motoren i forrige Supra), men det finnes ingen grunn til å klage på BMW-lyden. Lyden er kul, men er du ute etter smell, brak og gurgling som hos AMG, blir du skuffet.

TOYOTA: Det digitale instrumentpanelet har Toyota designet selv. Kanskje ikke det mest spenstige vi har sett, men kult at det er fokus på turtall. Foto: Rune M. Nesheim
TOYOTA: Det digitale instrumentpanelet har Toyota designet selv. Kanskje ikke det mest spenstige vi har sett, men kult at det er fokus på turtall. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Vi har allerede kjørt bilen på en prototype-lansering både på bane og vei og kan melde om at bilen ligger flatt har imponerende grep på tørre veier med 255 mm bredde foran og 275 bak. Supra er fast men ikke stivt satt opp. Ikke i sportsmodus heller.

Hekken er herlig soft og vil ut dersom du gir fullt ut av svingene. Oppsettet gir et rampe-gen og samtidig en tidlig og klar formidling om hva bilen gjør, i motsetning til en del mer sofistikerte superbil som bare sitter helt til det ikke gjør det.

Motor med potensial

Den går bra. Treliteren med turbo gir 340 hester og 500 Nm og den går fælt. Entusiastene har allerede kastet seg over den og målinger har vist at den yter mer.

Chiptunerne gnir seg i hendene over at 420 hester er mulig bare med chiptuning og vår egen Fredric Aasbø, som har et whitebody-karosseri stående i garasjen allerede, har forhørt seg om motoren og mener det skal være mulig å få 1000 hester ut av motoren i racing-modus. Han ser ingen grunn til at fansen skal grine på nesa av BMW-motoren.

GAMMEL MORO: Knapper og betjening er fra forrige generasjon BMW, men føles egentlig ikke utdatert. Foto: Rune M. Nesheim
GAMMEL MORO: Knapper og betjening er fra forrige generasjon BMW, men føles egentlig ikke utdatert. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Vi peker nesa ut på en regnvåt Rudskogen. Det er ikke den aller beste måten å få testet bilen på, men en ypperlig anledning til å få testet ut balansen i bilen. Man har mer enn nok kraft med sånt føre, og man trenger egentlig ikke klatre langt opp i turtall for å få hjulene løse. Vi vipper girspaken over til siden og får manuell giring til padlene bak rattet, uten inngrep fra elektronikken.

Gøyal

Du trenger ikke å være i tvil om at dette er en morobil. Den er utrolig lett å få ut i sladd og holde der, noe vi fikk bekreftet enda mer i de ti påfølgende rundene med Norges eneste proffsjåfør i drifting. Fredric Aasbø ble med oss noen runder på banen for å ta et intervju, mens han sladder der det er mulig å sladde med bilen.

KUL ALLROUNDER: Toyota har hatt høy fokus på komfort, men de har ikke glemt at man skal kunne ha det gøy på bane også. Fredric Aasbø har et karosseri stående hjemme - hva han skal gjøre med det, har han ennå ikke helt bestemt. Foto: Rune M. Nesheim
KUL ALLROUNDER: Toyota har hatt høy fokus på komfort, men de har ikke glemt at man skal kunne ha det gøy på bane også. Fredric Aasbø har et karosseri stående hjemme - hva han skal gjøre med det, har han ennå ikke helt bestemt. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Vi skulle selvfølgelig sett at det var tørr asfalt, særlig med han bak rattet, men det så ikke ut til å plage ham særlig mye, selv om han ikke nødvendigvis var enig med utviklingssjefen, Tetsuya Tada, om at den perfekte fordelingen mellom akselbredde og lengde er 1,6. Ifølge Aasbø hadde lenger akselavstand vært en fordel i hans motorsportsgren. Om han ender opp med Supra vet han riktignok ikke enda.

Testresultat

Toyota Supra

Det kuleste fra Toyota på svært lenge

Motor, girkasse, understell, lekenhet, kjøreglede

Lite Toyota-følelse inni og man får gammel BMW-følelse. En tanke dyr.

Interessen har vært stor. 8 er allerede solgt og målet for i år er 10. Bilen koster fra 906 300 for Premiumutgaven. For modellen A90 må du ut med 930 800. Prisen er forholdsvis stiv, men prisen står seg ok blant konkurrentene.

Naturlige konkurrenter med tak vil være BMW 240 (fra 665.200,-) Porsche Cayman S (fra 931.000,-), Mercedes-AMG SLC43 (fra 850.000,-), Jaguar F-Type 340 hk (fra 1.169.000,-).

Tar vi med Takløse Z4, kan den slite litt. Sprekingen M40i med samme motorstørrelse, koster bare 861 600 kroner. Da må du riktignok beregne å bruke en del på utstyr, noe du slipper å tenke på i Supra.

Toyota Supra Premium

Motor:R6, 24v, Turbo, Bensin
Slagvolum:2998 ccm
Effekt - o/min :340 hk / 5000
Dreiemoment - o/min:500/ 1600
0-100 km/t:4,8 sek
Toppfart:250 km/t
Forbruk NEDC:0,73 l/mil
CO2-utslipp NEDC:170 g/km
Tankvolum:50 liter
L/B/H:438/185/129 cm
Akselavstand:247 cm
Dekkdimensjon:255/35R19 275/35R19
Bagasjerom:290 liter
Egenvekt:1491 kg
Pris fra kr.:906 300

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer