Skifte til sommerdekk 2021

Endrer dato for dekkskift

Mange i Sør-Norge har lært seg «første mandag etter andre påskedag». Men det gjelder ikke i 2021.

PASS PÅ: Så farlig kan det være, selv om lampa for dekktrykk bare lyser gult - det fikk Dinside erfare ute på test med Tesla Model 3. PS: Dekket i filmen har ikke vært reparert tidligere - det er lyddempende skum som vises. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Maria Bergrud Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har lært seg huskereglene for når man må bytte fra piggdekk til piggfritt:

  • Fra og med første mandag etter andre påskedag for alle i Sør-Norge
  • Fra og med 1. mai i Nordland og Troms og Finnmark

Det er med andre ord varierende dato for år til år i hele Sør-Norge, alt etter når påska kommer, mens nordlendingene kun har én enkel dato å huske på, når det kommer til bytting av dekkene.

I 2021 er det derimot litt annerledes - som mye annet.

I PRODUKSJON: Det er vist fram mange spesielle dekk-konsepter de siste årene. Dette punkteringsfrie fra Michelin er allerede i produksjon og brukes blant annet til anleggsmaskiner. Foto: Michelin Vis mer

Unntak i 2021

Men i år gjøres det endringer i piggfritt-kravet. Nå kan også søringene senke skuldrene og beholde piggdekkene ut april, selv om det ikke anbefales.

Bakgrunnen er coronapandemien, skriver Statens vegvesen i en pressemelding. De oppfordrer likevel folk til å skifte ut piggdekkene så raskt som mulig.

Avdelingsdirektør Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen. Foto: Henriette Erken Busterud
Avdelingsdirektør Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen. Foto: Henriette Erken Busterud Vis mer

– Vi ser mange praktiske utfordringer i disse coronatidene. Verksteder og dekkhotell kan være stengt eller har redusert kapasitet. I tillegg ønsker vi ikke å bidra til unødvendig reising, sier Ingrid Heggebø Lutnæs Vegvesenet.

De har derfor vedtatt å gi unntak fra de ordinære piggdekk-fristene. Nå er fristen for å bytte ut piggdekkene utsatt, og er dermed lik for hele landet. Vegvesenet ga tilsvarende korona-utsettelse i fjor vår.

Også Sverige har innført en slik utsettelse.

Anbefales ikke - ta hensyn

Lutnæs sier imidlertid at utsettelsen har vært en vanskelig vurdering, siden piggdekk på bar asfalt har spesielt negativ effekt på miljøet.

– Dette har vært en vanskelig vurdering. Det er uheldig å ha kjøretøy med piggdekk på veien lenger enn nødvendig. Kombinasjonen av piggdekk, tørre veier, varmt vær og god kjørefart gir mye svevestøv.

– Vi ber om at de som har mulighet til å skifte så raskt som mulig gjør det for å minske andre miljøulemper og ikke vente så lenge som mulig, sier Lutnæs.

Sjekk mønsterdybden!

Er du usikker på om sommerdekkene tåler en sesong til, bør du måle mønsterdybden før du setter dem på. Det kan du for så vidt gjøre med vinterdekkene før du tar dem av også.

Sommerdekk skal ha en mønsterdybde på 1,6 mm, men blant annet NAF anbefaler minst 3 mm.

Vinterdekkene må ha en mønsterdybde på minst 3 mm mellom 1. november og mandag etter 2. påskedag (15. oktober til 30. april i Nordland, Troms og Finnmark), men også her anbefaler NAF minst 4 mm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer