Endringene i bilavgiftene: Dette er nytt

Nå har det skjedd: Avgifter på hestekrefter og vekt går ned, forurensning skal koste mer.

TØFFE TAK: Det drøyde lenge for regjeringspartnerne å komme i mål med sine budsjettforhandlinger, men med mange kompromisser er det nå klart at det blir nye endringer for bileierne her i landet. Foto: Per Ervland
TØFFE TAK: Det drøyde lenge for regjeringspartnerne å komme i mål med sine budsjettforhandlinger, men med mange kompromisser er det nå klart at det blir nye endringer for bileierne her i landet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det regjeringen hadde forespeilet oss i en første omgang med budsjettomlegginger, ble lagt på is i forrige omgang - delvis mente vi at dieselskandalene kunne ha gitt politikerne kalde føtter. Resultat: Ingen endringer, da forslaget til Statsbudsjett ble fremlagt tidligere i høst.

Men nå må det handles. De fremtvungne omleggingene i budsjettettforslaget, som til syvende og sist må vedtas av Stortinget, har ført til at forhandlingsresultatet får omfattende bivirkninger på bilavgiftene som gjør at man nærmer seg det som opprinnelig var blitt lovet.

Ingen ubetinget gavepakke

Regjeringen regner likevel med at med omleggingene partiene til slutt er blitt enige om, vil de nyutløste inntekter og utgifter gå opp i opp i forhold til dagens situasjon. Dermed skal det totalt sett være økonomisk forsvarlig for staten - dette samtidig som man gir et dytt i mer miljøvennlig retning.

I korthet dreier endringen seg om at vektkomponenten og effektkomponenten vil utløse mindre avgift, mens de forurensende bestanddelene i avgassene vil utløse mer.

Når det gjelder vekten på bilen, vil den få et bunnfradrag på 150 kilo, og innslagspunktene reduseres med fem prosent på samtlige trinn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer