Steinsprut

Eneste som funker

Årets vinter med kulde, mildvær, glatt is og mye strøing, har gjort at steinsprut-sesongen har startet tidlig. Dette må du gjøre for å unngå det.

REFLEKS: Her kan du se hvor synlig du er med refleks - og hvor vanskelig det er for sjåføren å se deg når du går uten. Video: Trygg Trafikk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glasskadene til forsikringsselskapene øker dramatisk fra år til år. I 1997 registrerte forsikringsbransjen 117 000 slike skader. Nå må rundt 250 000 bilister reparere eller skifte frontrute hvert år. Erstatningene beløper seg til rundt 1,6 milliarder kroner hvert år, eller rundt 4,4 millioner kroner om dagen.

- At steinsprutsesongen allerede er i gang, kan jeg helt klart bekrefte, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

- Snø, temperatursvingninger og mye glatte veier, har medført at det mange steder er blitt mye strøing for å kunne gi sikre kjøreforhold. Når veiene nå er helt bare mange steder, øker antall steinsprutskader, sier Clementz.

Ved forbikjøring

Ifølge If oppstår steinsprut oftest når du blir forbikjørt på en tofelts vei eller passert av andre biler på en firefelts motorvei.

Også biler som akselererer ut fra et påkjøringsfelt og legger seg inn foran deg, drar ofte med seg stein fra sideveiene i de piggfrie dekkene og slynger dem rett i frontruten din når bilen kommer opp i fart.

- Selv om steinsprutsesongen er i full gang, skuffer jeg sikkert mange når jeg sier at vinteren ennå ikke er over. Det er i mars og april vi normalt får steinsprut-toppen, sier Clementz.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer