Steinsprut

Eneste som funker

Årets vinter med kulde, mildvær, glatt is og mye strøing, har gjort at steinsprut-sesongen har startet tidlig. Dette må du gjøre for å unngå det.

REFLEKS: Her kan du se hvor synlig du er med refleks - og hvor vanskelig det er for sjåføren å se deg når du går uten. Video: Trygg Trafikk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glasskadene til forsikringsselskapene øker dramatisk fra år til år. I 1997 registrerte forsikringsbransjen 117 000 slike skader. Nå må rundt 250 000 bilister reparere eller skifte frontrute hvert år. Erstatningene beløper seg til rundt 1,6 milliarder kroner hvert år, eller rundt 4,4 millioner kroner om dagen.

- At steinsprutsesongen allerede er i gang, kan jeg helt klart bekrefte, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

- Snø, temperatursvingninger og mye glatte veier, har medført at det mange steder er blitt mye strøing for å kunne gi sikre kjøreforhold. Når veiene nå er helt bare mange steder, øker antall steinsprutskader, sier Clementz.

Ved forbikjøring

Ifølge If oppstår steinsprut oftest når du blir forbikjørt på en tofelts vei eller passert av andre biler på en firefelts motorvei.

Også biler som akselererer ut fra et påkjøringsfelt og legger seg inn foran deg, drar ofte med seg stein fra sideveiene i de piggfrie dekkene og slynger dem rett i frontruten din når bilen kommer opp i fart.

SYNDEREN: Her er synderen. I piggfrie dekk samler småstein og grus seg i det myke mønsteret og slynges ut når du kommer opp i fart. Foto: Rune Korsvoll
SYNDEREN: Her er synderen. I piggfrie dekk samler småstein og grus seg i det myke mønsteret og slynges ut når du kommer opp i fart. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Selv om steinsprutsesongen er i full gang, skuffer jeg sikkert mange når jeg sier at vinteren ennå ikke er over. Det er i mars og april vi normalt får steinsprut-toppen, sier Clementz.

Prislapp 30 000

Får du en liten steinsprut, kan den vanligvis fikses gratis på et glass-verksted dersom du har kaskoforsikring eller delkasko. Er skaden større og ruta sprekker, må den skiftes.

Da koster det deg som har slike forsikringer en egenandel som normalt er 2000-3000 kroner. Må du betale selv, kan det bli dyrt:

- I snitt koster det Gjensidige rundt 12 000 kroner å skifte ei rute. Likevel ser vi flere og flere tilfeller der vi har ruteskift med kalibrering som havner på rundt 30 000 kroner, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Slik unngår du steinsprut

Han forklarer at det som tidligere «bare» var en glassrute, er nå fylt med ny teknologi som varmetråder, ulike sensorer og kameraer for aktivering av vinduspussere og nødbremssystemet samt head-up display. I tillegg kan ruten være en del av bilens bærende konstruksjon. Derfor blir det så dyrt.

FIKSER GRATIS: En steinsprut kan de fleste få fikset gratis dersom de raskt tar turen til et glass-verksted. Må du betale selv kan det koste 20 000 – 30 000 kroner. Foto: Hurtigruta
FIKSER GRATIS: En steinsprut kan de fleste få fikset gratis dersom de raskt tar turen til et glass-verksted. Må du betale selv kan det koste 20 000 – 30 000 kroner. Foto: Hurtigruta Vis mer

Rådene om hvordan du skal unngå steinsprut i frontruta og i lakken er mange og velmente, men hva er det egentlig som virker?

Det svenske forskningsinstituttet Rise har på oppdrag fra organisasjonen Villaägarna, gjort tester for å avsløre om det finnes måter å unngå steinsprut på.

Skvettlapper hjelper

Forskerne satte opp en testrigg, der hjul og hjulhus skulle etterlikne en Volvo XC60.

I 100 kilometer i timen kastet hjulet ut småstein mot et stativ dekket av papir, mens stativet ble flyttet til forskjellige avstander.

Før «Volvo-en» fikk skvettlapper, ble bilen bak truffet av 53 steiner. Med skvettlapper sank dette til 29. Dersom alle biler hadde skvettlapper bak, slik som i gamle dager, vil risikoen for steinsprut bli redusert med 45 prosent, ifølge forskerne.

Det er få moderne biler som kommer med skvettlapper som standard. Det er mulig å kjøpe for ettermontering på en del biler.

Problemet er bare at det ikke hjelper deg noen ting å monterer skvettlapper på din bil. Det forhindrer bare at du spruter stein på bilene rundt deg.

Derfor er det kanskje ikke så interessant.

SKVETTLAPPER: Bare noen få biler har skvettlapper som standard. Hadde alle hatt det, ville steinsprutskadene blitt halvert. Foto: Suzuki
SKVETTLAPPER: Bare noen få biler har skvettlapper som standard. Hadde alle hatt det, ville steinsprutskadene blitt halvert. Foto: Suzuki Vis mer

Hold avstand

Det andre trikset som forskerne i Rise har kommet fram til er enklere å bruke: Hold avstand. Bare to prosent av grusen som forskerne brukte i testen, ble kastet lenger enn 20 meter gjennom luften.

Med en avstand til bilen foran på mellom 5 og 10 meter, treffes bilen din av 64 prosent av steinene som slynges ut. Med en avstand på 20 til 25 meter, er det bare 1,7 prosent av all småstein som treffer bilen din, ifølge Rise.

- Risikoen for å bli truffet av steinsprut reduseres kraftig dersom du holder lengre avstand til bilen foran, forklarer Ulf Stenberg i Villaägarna til Vi Bilägare.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer