Enkel bybil fra Fiat

Fiat presenterer nå Seicento Citymatic, en variant av småbilen Seicento, designet spesielt med tanke på bybilisten. Med to pedaler som ved et automatgir, en gearkasse som lar deg geare manuelt; og en elektronisk clutch, skal bykjøring gjøres enklere.

Publisert

Citymatic er basert på Seicento SX, som ble lansert i fjor vår. Seicento er en 3-dørs småbil med en lengde på 332 centimeter og en bredde på 151 centimeter. Seicento er ikke blitt importert til Norge.

Halvautomat

Det spesielle med Citymatic, er det halvautomatiske gearsystemet. Gearkassen er en vanlig manuell kasse , men clutchpedalen er fjernet og erstattet av en elektronisk cluth som tar seg av start, stopp og akselerasjon. Da er det i grunnen bare for føreren å håndtere gearspaken, og konsentrere seg om kjøringen.

Fri-start

Citymatic startes opp med gearet i fri. Det er ikke mulig å starte bilen hvis den står i gir -- forsøker du dette, vil du bli alarmert om at noe er galt. Girskifte skjer ved at trykket på gasspedalen fjernes, slik at girspaken kan føres i ønsket posisjon. Systemet har to modus, et for rolig innkobling som etter stans, og et for hurtigere gearskift ved vanlig kjøring. Hvis hastigheten synker til krabbefart, kobles oppstart-moduset automatisk inn, og bilen vil dermed opprettholde en myk gange.

Citymatic har dessuten et system som forhindrer girskifte til lavere gir, hvis hastigheten egentlig er for høy for det aktuelle giret. Hvis føreren forsøker å legge inn et lavere gir, vil systemet avvente den faktiske innkoblingen av gearet til korrekt hastighet er nådd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer