Slik får du rene skinnstoler

Enklere enn du tror

Men ikke bruk produktene i kjøkkenskapet.

SLIK RENSER DU: Det er enklere enn du tror. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert

Møkkete skinn og skai er høyaktuelt for både sko, klær, bil og båt, men i sitnevnte har det inntil nylig vært ganske så vanlig med hvite sittegrupper. Og de er ikke alltid like rene.

Men fortvil ikke. Det meste lar seg fjerne med enkle midler.

Hold deg unna kjøkkenskapet

Det er fristende å kaste seg over produktene du har hjemme. Jif og Zalo har alle og ved første øyekast kan det være fristende og svært effektivt å bruke kraftige midler med slipeeffekt på setene også, noe som sterkt frarådes av Per Cristian Nilsen fra nettstedet garasjetid.no.

Vil du ha en blank båt før du setter den på vannet? Følg våre trinn, så har du blank båt i hele sommer. Vis mer

De lager en rekke demonstrasjonsvideoer på nett og selger produkter, stort sett til bil.

- Prinsippene blir de samme om du behandler skinn eller skai til bil eller båt. Begge deler er behandlet med lakk og må behandles deretter.

Går du på med vaskemidler angriper man overflatebehandlingen. Det kan se bra ut der og da, men du har gjort uopprettelig skade på det lakkerte belegget, forteller han.

I tillegg vil du oppleve at forurensning og møkk som fester seg på samme sted senere vil være vanskeligere å fjerne.

Bruk produkter beregnet for oppgaven

Det finnes mange produkter å velge mellom. Her har vi et sett fra Fenice som inneholder både rens og beskyttelse av skinnet eller skaien. Man får også med svamp og klut for rengjøring og påføring også.

Det er viktig å etterbehandle setene etter rensen. På samme måte som billakk er skinn og skai mer mottakelig for møkk og slitasje etter rens.

Skinn må behandles for å opprettholde styrke og smidighet. Det er ikke like viktig på skai, men slike produkter beskytter gjerne mot UV-stråler også og metter porer slik at friksjonen mot setene blir lavere, slitasjen mindre og smuss får det litt vanskeligere med å komme dypt ned i setene.

1. Vask setene med rensemiddelet. La det skumme opp i svampen og gni forsiktig. La produktet gjøre jobben. Ikke skrubb. Gjenta til du blir fornøyd med resultatet.

2 Tørk av. Bruk gjerne fuktig klut hvis det blir mye.

3. Smør på beskyttelseslaget og tørk gjerne av det overskytende. De beste produktene etterlater en matt finish på setene, slik de opprinnelig har.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer