Støyplage

Enorm forskjell

Mange plages med støy i kupeen i moderne biler. Valget av dekk er avgjørende. Vi har testet og funnet de mest støysvake.

BRÅKER MYE: Ikke overraskende er det piggdekkene som er verstinger når det gjelder støy. Sammenliknet med de beste piggfre dekkene er forskjellen svært stor. Foto: Rune Korsvoll
BRÅKER MYE: Ikke overraskende er det piggdekkene som er verstinger når det gjelder støy. Sammenliknet med de beste piggfre dekkene er forskjellen svært stor. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilprodusentene skryter ofte av at komforten i nye biler stadig blir bedre. Når det gjelder støy er faktisk det motsatte tilfellet. Målinger vi har gjort viser at det er mer støy i en moderne bil i dag enn i en bil som ble bygget for 20 år siden. Og det til tross for at bilprodusentene legger ned stadig flere penger i lyddemping.

Forklaringen er enkel. Moderne biler får stadig større hjul, bredere dekk og lavere dimensjoner. Av dette følger dekk med hardere og stivere konstruksjon og grovere mønster. Resultatet er at dekket støyer betydelig mer.

Piggfritt klart best

I dag er det ikke motorstøyen som plager sjåføren og passasjerene. Det er dekkstøyen. Så fort du passerer 40 kilometer i timen, er det støy fra dekkene og veien som dominerer. Siden mange nye biler i dag er elektriske og stort sett uten noen form for motorstøy, blir støyen fra dekkene enda mer tydelig.

Når det gjelder vinterdekk er forskjellen mellom dekkene svært store. Det viser vår siste vinterdekktestet. Ikke overraskende er det de piggfrie dekkene som er aller best. Sju av de ni piggfrie dekkene i testen får karakteren 10. De «dårligste» piggfrie får karakteren ni.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.