Er bilen din livsfarlig?

Er gulvmatten på førersiden i bilen din skikkelig festet? Hvis svaret er nei, bør du ta affære.

Tro det eller ei, gulvmatter kan i ytterste konsekvens ta liv. ILLUSTRASJON: Per Ervland
Tro det eller ei, gulvmatter kan i ytterste konsekvens ta liv. ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toyota innkaller i disse dager millioner av amerikanske Toyota- og Lexus-eiere til sine verksteder. Hvorfor? Jo, fordi Toyota erkjenner at fire personer omkom da gulvmatten på førersiden i en Lexus havnet oppå gasspedalen.

Vi i DinSide Motor-redaksjonen har aldri vært ute for akkurat denne situasjonen. Det vi imidlertid har opplevd, er at gulvmatter har sklidd fremover og hindret pedalenes frie vandring. Resultatet kan bli at matten forhindrer full utkobling av kløtsjen, noe som kan være farlig nok. Enda farligere blir det hvis matten forhindrer oppnåelse av full bremsekraft, noe som i verste fall kan føre til dødsulykker i trafikken.

Formålet med Toyotas store innkallingsaksjon er å fjerne alle uoriginale matter og matter som ikke er festet til gulvet. Disse skal erstattes med originale Toyota-matter som er festet i to kroker i fotbrønnen.

Les også: De sikreste bilene

Fortsatt utbredt problemstilling

De aller fleste nye biler leveres i dag med gulvmatter som er innfestet i bakkant via kroker eller knapp-systemer. Det finnes imidlertid en rekke eldre bilmodeller ute i trafikken som ikke har dette viktige sikkerhetsutstyret. Dessuten finnes det en rekke eksempler på at folk erstatter utslitte matter med uoriginale bilmatter uten festeanordninger. I tillegg vet vi at mange legger gummimatter over originale stoffmatter i vinterhalvåret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.