Er dekkene dine riktig montert?

Ifølge Falck er det mange norske bileiere som kjører med dekk montert "bak frem", noe som kan være farlig. Vi gir deg i dag et dekk-minikurs.

Er dekket montert riktig vei? Foto: PANTHERMEDIA
Er dekket montert riktig vei? Foto: PANTHERMEDIA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hørt om retningsbestemte og asymmetriske dekk? Nei? Da kan du trøste deg med at du ikke er alene.

- Når vi hjelper bilister som står fast i oppoverbakke, ser vi ofte at hjulene er montert feil. Det samme er tilfelle med biler som litt uforklarlig har havet i grøfta, sier bilberger Petter Werner i Falck.

Grunnleggende kunnskaper

Hvis du er blant dem som skifter mellom sommer- og vinterhjul selv, er det ekstra viktig at du leser denne artikkelen. Men også du som overlater hjulskift til andre, bør tilegne deg grunnleggende kunnskaper om dette temaet. Da kan du nemlig kontrollere om "proffene" faktisk har tatt seg tid til å gjøre jobben skikkelig.

Fire dekktyper

I dag skal vi gå gjennom fire dekktyper: de symmetriske, de asymmetriske, de retningsbestemte og de asymmetrisk retningsbestemte.

1. De symmetriske

Mønsteret, klossene og lamellene i et symmetrisk dekk er utformet slik at de utfører samme funksjon uansett hvilken vei de er montert på felgen - og uansett hvilken vei de ruller.

Slike dekk har med andre ord ingen definert innside eller utside. Det betyr derfor ingenting hvilken vei du monterer dem på felgen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer