Er det mulig?

Den skyldige så meg inn i øynene, satte motorsykkelen i gir, og stakk.

Undertegnede ble påkjørt, og gjerningsmannnen stakk for en liten fislebulk. Foto: Per Ervland
Undertegnede ble påkjørt, og gjerningsmannnen stakk for en liten fislebulk. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det smalt i siden på bilen. Først en gang, deretter en gang til. Mellom meg og traileren i høyre felt kom en motorsykkel, og føreren hadde mistet balansen. Heldigvis var det kø, så både traileren og jeg stod stille. I sin ferd opp mellom bilene dultet han borti oss begge annenhver gang. Kløne, tenkte jeg, men vet av erfaring hvor lett sånt kan oppstå.

Så meg inn øynene

Motorsykkelen ble til slutt liggende over det høyre fremre hjørnet på bilen, og rytteren havnet rett fremfor bilen, stående på begge bena. Tanken på hva som hadde skjedd om jeg var i fremdrift feide raskt gjennom hodet, mens jeg senket vinduet i førerdøren. Jeg tok det som en selvfølge at han ville avklare situasjonen. I stedet gikk han bort til sykkelen, løftet den opp fra bilen og satte seg skrevs over den.

Deretter snudde han på hodet og så meg rett inn i øynene, før han satte av sted mellom bilene fremfor meg. Han stakk.

Hold hodet kaldt

I slike situasjoner er det greit å være snarrådig. Da det gikk opp for meg at han ikke hadde til intensjon å rydde opp tok jeg umiddelbart skiltnummeret og skrev det ned.

Deretter trengte jeg vitner, men å fly rundt på en tofelts vei i rushtrafikken er ingen god idé. Da trafikken begynte å rulle igjen fikk sett skiltnummeret på bilen bak. En SMS til 2282 ga meg navnet på eieren. Opplysningen ga meg nummeret, så jeg ringte .

Går lappen ut? Ingen førerkortpanikk
Statistikk: Sterk økning i bulking
Så høy blir boten
Risikerer flere prikker

Skaff vitner

Sjåføren i bilen bak hadde sett alt sammen, antagelig bedre enn noen annen. Vingle-Petter skulle ikke slippe unna, for nå hadde jeg et velvillig vitne i tillegg. Vel fremme på kontoret startet jakten på synderen, men først forsikret jeg meg om at sykkelen ikke var stjålet. Politiet avkreftet.

Deretter var det samme prosedyre. En SMS til 2282 ga meg navnet på eieren, opplysningen ga meg nummeret.

Halvannet tastetrykk på pc’en ga meg mer informasjon om mannen enn jeg trengte.

Fikk en sjanse

Jeg visste nå hvor han bodde, hva han tjente, hvor han jobbet, sosial status, og mye annet som egentlig ikke var relevant. Mannen virket ressurssterk, og lite tydet på at han var av typen “hit & run”. Skinnet kan bedra.

Deretter er det to alternativer: Anmeldelse eller kontakt med synderen for om mulig å ordne opp i saken.

Endte godt

Etter flere forsøk fikk jeg endelig tak i mannen. Han ble helt perpleks, og klarte knapt få ut et ord. Jeg leverte mitt budskap i en form for monolog, og fortalte at valget var enkelt Saken skulle være ute av verden innen dagen var omme. Enten kunne han møte meg for å skrive skademelding for en liten bulk på venstre forskjerm, eller jeg gikk til politiet med en anmeldelse for å ha stukket fra et trafikkuhell. De eneste ordene jeg fikk ut av mannen i andre enden var at han ikke var forberedt på samtalen, og at han gjerne ville ha 15 minutters betenkningstid.

Kvarteret gikk, og mannen tok til vettet. Vi avtalte et umiddelbart møte hos importøren av testbilen vi kjørte, som var å anse som relativ nøytral grunn. Skademelding ble skrevet og saken var løst.

Ta ansvar

Rammet av noe lignende? Huskelisten for hva man bør gjøre er relativt enkel, og inneholder kun noen få punkter.

Enkel oppskrift:

  • Noter så raskt som mulig ned registreringsnummeret på det eller de andre kjøretøyene.
  • Oppsøk umiddelbart eventuelle vitner
  • Politiet bør i utgangspunktet kontaktes så snart som mulig. Kjøretøyet kan være stjålet, eller føreren kan være beruset.
  • Eier av kjøretøyet får du informasjon om ved å sende en SMS til 2282, eller ved å kontakte en trafikkstasjon. Informasjonen er offentlig, og skal være tilgjengelig. Det betyr imidlertid ikke at du får navnet på den som kjørte.

Har du vært borti tilsvarende episoder? Del gjerne historien med andre lesere i debattfeltet.

Si oss hva du mener:

Mener du at: (Avsluttet)
Det var riktig å gi mannen en sjanse til å rydde opp.(52%)
Personen burde blitt anmeldt med det samme.(48%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer