Er dette lov?

Stadig flere biler har ikke automatiske baklys. Men er det egentlig lov å kjøre uten?

Ford S-max er blant bilene som også i Norge kan kjøres uten tente baklys Foto: FORD
Ford S-max er blant bilene som også i Norge kan kjøres uten tente baklys Foto: FORD Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjørelys på dagtid er som kjent påbudt i Norge og de fleste biler har automatisk tenning av dette. Men dersom man er riktig observant, vil man kunne legge merke til at en del nyere biler ikke har baklysene tent, selv om kjørelysene foran er på.

Etter tips fra en slik observant leser har vi sett nærmere på saken og fått bekreftet at dette gjelder blant annet biler som Ford S-Max og Galaxy og en rekke modeller fra Mercedes.

Førerens ansvar

Det er førerens ansvar at kjørelysene er på. Selv om biler solgt i Norge stort sett har hatt automatiske kjørelys, er dette ikke påbudt for importørene. Det at enkelte biler ikke har automatiske baklys, eller såkalte bakre markeringslys som det også kalles, er dermed ikke et bevis for at det er lov å kjøre uten å ha disse på.

Tennes automatisk

På Mercedes E-klasse fungerer det eksempelvis slik at dersom man kjører med automatisk lysfunksjon, er det bare de fremme LED-lampene som er tent i dagslys. Ved dårligere lysforhold, som i en tunnel, tennes hovedlysene foran sammen med baklysene. Ved dagslys slukkes disse igjen og man er tilbake på bare LED-lysene foran.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer