Stedskilter også på elbil

Er dette lov?

Trodde du at alle elbiler har skilter som starter på EL, EK, EV eller EB? Da må du tro om igjen.

VANLIGE SKILTER: Få vet om muligheten som faktisk alltid har vært der. Det er flest Porsche-eiere som har benyttet seg av muligheten hittil. Foto: Porsche Senter Oslo
VANLIGE SKILTER: Få vet om muligheten som faktisk alltid har vært der. Det er flest Porsche-eiere som har benyttet seg av muligheten hittil. Foto: Porsche Senter Oslo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som synes det er både rart og synd at man ikke har fått en pekepinn på hvor i landet elbilisten foran deg kommer fra?

Til nå har elektriske og hydrogendrevne biler fått sine egne spesialskilt for å skille seg fra biler på bensin, diesel og hydrogen, men det har faktisk aldri vært et krav fra Statens vegvesen.

Alltid vært mulig

Seniorrådgiver Jon Terje Presthus i Statens vegvesen uttaler til Teknisk Ukeblad (tu.no) at det hele tiden har vært mulig å få geografiske skilt ved registrering av elbil, dersom man har gjort det på en trafikkstasjon - men at få vet om det.

I november 2019 fikk også forhandlerne mulighet til å registrere elbiler med geografiske skilter via registreringssystemet Autosys, sier han.

SKYLDIG: Tore Verløy hos Porsche Senter Oslo, har har kun Taycan i sortimentet som er elektrisk, men nermere 30 prosent av elbilene har tradisjonelle skilter. Foto: Porsche
SKYLDIG: Tore Verløy hos Porsche Senter Oslo, har har kun Taycan i sortimentet som er elektrisk, men nermere 30 prosent av elbilene har tradisjonelle skilter. Foto: Porsche Vis mer

Det er det ikke så mange som har fått med seg ennå. Kun 417 registerte elbiler har foreløpig slike skilter, får vi opplyst fra Statens vegvesen.

- Jeg er nok skyldig i at flere Taycan har fått både BU, DR, ZZ og AA skilter, forteller salgskonsulent på nybil Porsche, Tore Verløy hos Porsche Senter Oslo, til Dinside.

- Hittil har ca 35-30 prosent av alle Taycan vi har solgt vært med geografiske skilter. Våre kunder har ofte spesielle ønsker for skilter, så vi informerer alle om muligheten om geografiske skilt, forteller Verløy.

NOEN FÅ: Kommunikasjonssjef hos Audi Norge vet at det ruller noen e-tron på veien med vanlige registreringsnummer, men om ikke annet avtales mellom kjøper og selger, havner det EB-skilter på bilen. Foto: Audi
NOEN FÅ: Kommunikasjonssjef hos Audi Norge vet at det ruller noen e-tron på veien med vanlige registreringsnummer, men om ikke annet avtales mellom kjøper og selger, havner det EB-skilter på bilen. Foto: Audi Vis mer

- Jeg har vært kjent med det tidligere, men har kun nylig sett én elbil med vanlige skilter på veien, sier kommunikasjonssjef for Audi Norge, Morten Moum, til Dinside.

- Ønsker du det, må du ta kontakt med forhandleren din når du registrerer bilen din, anbefaler Moum.

Ingen problemer i bommen

Elbiler med geografiske skilter skaper ingen problemer for bomstasjonene, ifølge Fjellinjen.

Alle stasjonene registrerer kjøretøyene ved hjelp av opplysninger fra motorvognregisteret, for å sikre at rett takst blir registert, uavhengig av om de har Autopassbrikke eller ikke.

Det betyr at elbiler med geografiske skilter betaler elbiltakster. Men det gjelder ikke for alle.

I flere bomstasjoner er du avhengig av Autopassbrikke for å få elbiltakst ved bompasseringer. Dette gjelder ikke bare elbiler med geografiske skilter, men også for biler med skiltene EL, EK, EV og EB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer