Er GPS til å stole på?

”Bruk aldri dette instrumentet som hovedkilde i din navigering!”

Slik lyder advarselen som kommer opp i tekstvinduet på en håndholdt GPS vi testet. Dermed skulle svaret være gitt. Eller?

Unøyaktig navigasjonsutstyr?

Din GPS-mottaker benytter seg av SPS (Standard Positioning System). Dette er en unøyaktig avart av det militære PPS (Precise Positioning System). SPS hadde, inntil 1. mai i år, en innebygd unøyaktighet på opptil 100 meter horisontalt og 156 meter vertikalt, 95 % av tiden. Dermed er GPS-teknologien i dag atskillig mer nøyaktig enn sitt rykte. Les for øvrig mer om SPS og PPS på 9915">denne lenken.

Allikevel er ikke din GPS måler 100 prosent nøyaktig. GPS-teknologien er i sitt vesen ikke helt til å stole på. Til tross for radikal forbedring for sivile GPS-brukere fra 1. mai må du fortsatt ta høyde for en unøyaktighet på cirka 15 meter.

dGPS – nøyaktig og dyrt

For å bedre nøyaktigheten er det utviklet et støttesystem for GPS. Systemet er døpt dGPS, som står for differensiell GPS. Med en spesiell dGPS-mottaker, som du kan koble opp mot GPS-mottakeren din, er det mulig å korrigere unøyaktigheten i GPS-systemet ved hjelp av dGPS-data. Disse dataene sendes ut fra maritime fyrtårn som er plassert langs hele vår langstrakte kyst. I følge Kystverket er så godt som hele norskekysten dekket av dGPS. Men det er fortsatt noen hull i dekningen….

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer