Hjemmelading av elbil

Et mindretall kan lade bilen hjemme

Kun 20 prosent av bilistene har tilgang til godkjent lader for elbiler og hybrider på egen bopel, viser ny undersøkelse.

HJEMMELADING: Man må ha godkjent lader dedikert til lading av bil, for å lade den hjemme. Det er også veldig lønnsomt økonomisk. Foto: Øystein B. Fossum
HJEMMELADING: Man må ha godkjent lader dedikert til lading av bil, for å lade den hjemme. Det er også veldig lønnsomt økonomisk. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert

Mindre enn én fjerdedel av alle som kjører bil i Norge har såkalt hjemmelader for elbil. Det viser en måling foretatt av Yougov, på oppdrag for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

Med tanke på 2025-målet, om at nybilsalget fra dag av kun skal bestå av helelektriske biler, er det med andre ord et godt stykke igjen til alle er forberedt - selv om man vet at langt fra alle kommer til å eie elbil på flere år.

Å lade bilen på såkalt hurtig- og lynladere koster skjorta, sammenlignet med å betale kWt-prisen på strømnettet hjemme.

Øker raskt

Det er ikke overraskende betydelige forskjeller mellom bygd og by. I hovedstadsområdet oppgir 35 prosent at de har opplegg for lading på bopelen. Det samme svarer 26 prosent av de som er bosatt i byer med mer enn 50 000 innbyggere. I mindre byer faller andelen til 15 prosent.

I landområder og tettsteder der det bor færre enn 5000 mennesker, har 12 prosent ladeopplegg hjemme.

– Forskjellene gjenspeiler at innfasingen av elbiler går særlig raskt i Oslo og andre storbyer. Disse ulikhetene vil trolig bestå en god stund, men andelen som investerer i hjemmelader vil nok øke ganske raskt over alt, mener daglig leder Arild Hansen i ABL.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer