Selvkjørende bil som smiler til deg

Et smil skal bety at du kan passere trygt

Til vanlig ser vi etter øyekontakt hos sjåføren før vi skal passere veien når vi er usikre på om han eller hun har sett oss. Hvordan blir det med de selvkjørende bilene?

FREMTIDEN? Med selvkjørende biler kan det bli vanskelig å se om bilen har sett deg eller ikke. Semcon kan ha løst problemet med et smil! Foto: Semcon
FREMTIDEN? Med selvkjørende biler kan det bli vanskelig å se om bilen har sett deg eller ikke. Semcon kan ha løst problemet med et smil! Foto: Semcon Vis mer
Publisert

Den autonome tiden er over oss som aldri før. Mange stiller således spørsmål omkring sikkerheten for fotgjengere og syklister. Vil bilen stoppe? Hvordan kan jeg forsikre meg om at den ser meg? Se også hvordan vår journalist opplevde Tesla i selvkjørende modus.

Bil som smiler

Svaret kan kanskje overraske deg, men som en ukjent dikter sa: Kjør stil, kle deg i et smil. Det spørs om svenskene i Semcon også har plukket opp det ordtaket, men et smil kan altså bli løsningen på problemet.

Basert på folks vaner og ved hjelp av en skjerm på bilens front, skal den autonome bilen formidle att den har sett deg og at du kan passere trygt ved å smile til deg.

- Styrken ved å gi bilen et smil er at det gir fotgjengerne mulighet til å kommunisere på en måte de er vant til, i stedet for å ta unødvendige grep som følge av teknologiens utvikling, forteller Sjef for brukeropplevelser Karin Eklund i Semcon.

Bruker allerede eksisterende teknologi

Ved hjelp av kamera, sensorer og radarer oppdager allerede dagens delvis autonome biler fotgjengere og syklister. Det å legge til et panel som kan vise til et smil er en smal sak, forteller Magnus Carlsson, som er sjef for autonom kjøring i Semcon.

SMIL: Ved å gi fotgjengeren et smil skal bilen fortelle deg at det er trygt å passere. Foto: Semcon
SMIL: Ved å gi fotgjengeren et smil skal bilen fortelle deg at det er trygt å passere. Foto: Semcon Vis mer

- Å legge til smilet i fronten på bilene som allerede har teknologien er en smal sak. Men vi vil ta konseptet et steg lenger og skape en forståelse av hvordan folk tenker langs veien i forhold til den selvkjørende bilen.

Carlsson vil med andre ord fange fotgjengerens kroppsspråk via blikket til personen som passerer, og la teknologien avgjøre hvilke intensjoner personen har langs veien. Deretter kan bilen gi et smil til fotgjengeren om den ser at fotgjengeren er usikker på om han eller hun kan passere veien.

Ettersom de fleste bilene i fremtiden vil være elektriske, har det også vært en idé å legge til et lydsignal i tillegg til smilet.

LES OGSÅ:

Ulykker med selvkjørende biler

Autonome biler minsker sjansen for ulykker

Teslas autopilot kjenner igjen "svevende objekter"

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer