Opel er i dag et merke som er langt unna sine glansdager. Når man ser denne nydelige Opel Commodore blir man imidlertid satt tilbake til merkets storhetstid.
En tid da Opel var Tysklands største bilprodusent, og de hadde en modell-portefølje fylt av vakre og herlige modeller. Ekstra herlig var Commodore Coupé, godt eksemplifisert gjennom dette smykket i gull metallic.

Bjartes restaurering
Commodoren du ser her eies av Bjarte Nordnes fra Førde. Han kjøpte bilen høsten 2010, og at det ble en klassisk Opel var ikke tilfeldig.

Bil-ikonet som mangler sidestykke
- Jeg har alltid hatt stor bilinteresse. Jeg var mye med faren min og mekka bil som guttunge. Siden tidlig ungdomsalder har jeg hatt bil som hobby, og en slik Commodore har jeg hatt lyst på siden tidlig i ungdommen. Dessuten er det kjekt og praktisk med en litt nyere veteranbil, hvis man skal på lengre turer.
- Blant europeiske biler er Opel favoritten min. Det er kanskje fordi jeg ble påvirket av bestefar. Han fortalte meg allerede da jeg var fire-fem år gammel, at Opel var verdens beste bil, så det gikk vel inn, antar jeg, forteller Bjarte.
I likhet med bilen er også Bjarte 1968-modell, men det var litt å ta tak i da han kjøpte bilen for noen år siden (i 2010, red.anm.).

- Den var egentlig et bra utgangspunkt, men jeg ville ha den i førsteklasses stand. Derfor plukket jeg den helt ned, så ble den slipt ren, deretter grunnet med epoxy, som igjen ble etterfulgt av grunnarbeid og lakkering. Motoren ble skiftet til en med lavere km, så ble motorrommet detaljrestaurert. Listverket rundt om ble rettet og polert, og noe av det ble skiftet. Jeg fikk tak i originale sportsfelger, som igjen er sandblåst og lakkert. Vinyltaket ble skiftet til et nytt, noe som for øvrig var en ganske så krevende jobb.

Rustmessig ble det fjernet en del, men egentlig hadde bilen klart seg ganske bra på det området.
- Jeg har gjort alt av arbeid selv, bortsett fra toppstrøk på lakk som en kompis på jobben gjorde. Interiøret er det originale, som er renset grundig og deretter shinet med vinylpleie. Forsetene var uoriginale da jeg kjøpte den, men den tidligere eieren hadde tatt vare på de originale i farens kjeller i 27 år, så det ordnet seg. Etter litt jobb ble også disse veldig fine, forteller en fornøyd eier.


I dag har Bjarte et fantastisk vakkert eksemplar av arten Opel Commodore, og han har tenkt å ha mye glede av den i årene som kommer.

- Bilen er veldig god å kjøre, og helheten er veldig bra. Designet synes jeg er fantastisk, spesielt liker jeg den flotte taklinjen. Jeg har tenkt å cruise mye med den i somrene som kommer, og jeg vil selvsagt beholde den i fin stand.
- Til nå har jeg ikke fått kjørt så mye med den, for jeg har bare hatt den på veien i tre måneder, etter at restaureringen ble ferdig. Høydepunktet på disse tre månedene var treffet til Opelregisteret i sommer da den tok med seg noen førstepremier. Ellers er det selve restaureringsjobben med bilen som har gitt meg mest, forteller Bjarte.

Påkostet versjon av Rekord
Opel Commodore var i produksjon fra 1967 til 1982. Den var tenkt som en 6-sylindret versjon av Rekord C. Commodore deles opp i tre ulike modeller:
- Commodore A fra 1967 til 1971
- Commodore B fra 1972 til 1977
- Commodore C fra 1977 til 1982
Opel Commodore 6a Coupé
- Model: 1968-modell
- Motor: R6, 2,5-liter
- Effekt: 116 hk
- Moment: 174 Nm
- L/B/H: 458/176/145 cm
- Vekt: 1170 kg
Rekord var tilgjengelig med 2,8-liters rekkesekser fra 1964, men det ble ingen stor suksess. Derfor kom Commodore A i februar 1967, som en raskere og mer påkostet versjon av Rekord. Den kom med 2,2- eller 2,5-liters rekkesekser, sistnevnte med 115 hk, og senere 120 hk.
I september kom den sporty GS med 130 hk fra samme motor. I 1970 kom GS/E med 150 hk, E står for Einspritzung, i dette tilfellet et Bosch D-Jetronic system.
I alt ble det bygd 156.330 Commodore A (inkludert 2574 GS og GS/E), før Commodore B overtok.
Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet Autofil i 2013 (14).
