Ukens veteran: Opel Commodore 6a Coupé

Et smykke i gull metallic

En klassisk Opel Coupé i perfekt tilstand blir aldri feil, spesielt ikke når det handler om en Commodore A Coupé.

PERFEKT: - Designet syns jeg er fantastisk, spesielt liker jeg den flotte taklinjen, sier eieren Bjarte Nordnes. Foto: Alf Vidar Snærland
PERFEKT: - Designet syns jeg er fantastisk, spesielt liker jeg den flotte taklinjen, sier eieren Bjarte Nordnes. Foto: Alf Vidar Snærland Vis mer
Publisert

Opel er i dag et merke som er langt unna sine glansdager. Når man ser denne nydelige Opel Commodore blir man imidlertid satt tilbake til merkets storhetstid.

En tid da Opel var Tysklands største bilprodusent, og de hadde en modell-portefølje fylt av vakre og herlige modeller. Ekstra herlig var Commodore Coupé, godt eksemplifisert gjennom dette smykket i gull metallic.

HARMOMISK: En så elegant fargekombinasjon som dette, kombinert med at bilen er i så strøken tilstand, sørger for at Commoderen får skinne på den måten den er tiltenkt. At dette var en særdeles elegant og smakfull bil på slutten av 60-tallet, kan det ikke være noen tvil om. Foto: Alf Vidar Snærland
HARMOMISK: En så elegant fargekombinasjon som dette, kombinert med at bilen er i så strøken tilstand, sørger for at Commoderen får skinne på den måten den er tiltenkt. At dette var en særdeles elegant og smakfull bil på slutten av 60-tallet, kan det ikke være noen tvil om. Foto: Alf Vidar Snærland Vis mer

Bjartes restaurering

Commodoren du ser her eies av Bjarte Nordnes fra Førde. Han kjøpte bilen høsten 2010, og at det ble en klassisk Opel var ikke tilfeldig.

- Jeg har alltid hatt stor bilinteresse. Jeg var mye med faren min og mekka bil som guttunge. Siden tidlig ungdomsalder har jeg hatt bil som hobby, og en slik Commodore har jeg hatt lyst på siden tidlig i ungdommen. Dessuten er det kjekt og praktisk med en litt nyere veteranbil, hvis man skal på lengre turer.

- Blant europeiske biler er Opel favoritten min. Det er kanskje fordi jeg ble påvirket av bestefar. Han fortalte meg allerede da jeg var fire-fem år gammel, at Opel var verdens beste bil, så det gikk vel inn, antar jeg, forteller Bjarte.

I likhet med bilen er også Bjarte 1968-modell, men det var litt å ta tak i da han kjøpte bilen for noen år siden (i 2010, red.anm.).

BIT FOR BIT: «Den var egentlig et bra utgangspunkt, men jeg ville ha den i førsteklasses stand. Derfor plukket jeg den helt ned, sier eieren Bjarte Nordnes.. Foto: Alf Vidar Snærland
BIT FOR BIT: «Den var egentlig et bra utgangspunkt, men jeg ville ha den i førsteklasses stand. Derfor plukket jeg den helt ned, sier eieren Bjarte Nordnes.. Foto: Alf Vidar Snærland Vis mer

- Den var egentlig et bra utgangspunkt, men jeg ville ha den i førsteklasses stand. Derfor plukket jeg den helt ned, så ble den slipt ren, deretter grunnet med epoxy, som igjen ble etterfulgt av grunnarbeid og lakkering. Motoren ble skiftet til en med lavere km, så ble motorrommet detaljrestaurert. Listverket rundt om ble rettet og polert, og noe av det ble skiftet. Jeg fikk tak i originale sportsfelger, som igjen er sandblåst og lakkert. Vinyltaket ble skiftet til et nytt, noe som for øvrig var en ganske så krevende jobb.

EKTE: Treverk og analoge instrumenter. Et digitalt display kan aldri bli like lekker. Foto: Alf Vidar Snærland
EKTE: Treverk og analoge instrumenter. Et digitalt display kan aldri bli like lekker. Foto: Alf Vidar Snærland Vis mer

Rustmessig ble det fjernet en del, men egentlig hadde bilen klart seg ganske bra på det området.

- Jeg har gjort alt av arbeid selv, bortsett fra toppstrøk på lakk som en kompis på jobben gjorde. Interiøret er det originale, som er renset grundig og deretter shinet med vinylpleie. Forsetene var uoriginale da jeg kjøpte den, men den tidligere eieren hadde tatt vare på de originale i farens kjeller i 27 år, så det ordnet seg. Etter litt jobb ble også disse veldig fine, forteller en fornøyd eier.

Foto: Alf Vidar Snærland
Foto: Alf Vidar Snærland Vis mer
Foto: Alf Vidar Snærland
Foto: Alf Vidar Snærland Vis mer

I dag har Bjarte et fantastisk vakkert eksemplar av arten Opel Commodore, og han har tenkt å ha mye glede av den i årene som kommer.

Et smykke i gull metallic

- Bilen er veldig god å kjøre, og helheten er veldig bra. Designet synes jeg er fantastisk, spesielt liker jeg den flotte taklinjen. Jeg har tenkt å cruise mye med den i somrene som kommer, og jeg vil selvsagt beholde den i fin stand.

- Til nå har jeg ikke fått kjørt så mye med den, for jeg har bare hatt den på veien i tre måneder, etter at restaureringen ble ferdig. Høydepunktet på disse tre månedene var treffet til Opelregisteret i sommer da den tok med seg noen førstepremier. Ellers er det selve restaureringsjobben med bilen som har gitt meg mest, forteller Bjarte.

GULL VERDT: Det er ikke gull alt som glitrer, sies det. Men for Bjarte som eier bilen, er det ingen tvil om at Commodoren skinner som det edle materialet, og den er også verdt sin vekt i gull for den lykkelige bileieren. Foto: Alf Vidar Snærland
GULL VERDT: Det er ikke gull alt som glitrer, sies det. Men for Bjarte som eier bilen, er det ingen tvil om at Commodoren skinner som det edle materialet, og den er også verdt sin vekt i gull for den lykkelige bileieren. Foto: Alf Vidar Snærland Vis mer

Påkostet versjon av Rekord

Opel Commodore var i produksjon fra 1967 til 1982. Den var tenkt som en 6-sylindret versjon av Rekord C. Commodore deles opp i tre ulike modeller:

  • Commodore A fra 1967 til 1971
  • Commodore B fra 1972 til 1977
  • Commodore C fra 1977 til 1982

Opel Commodore 6a Coupé

  • Model: 1968-modell
  • Motor: R6, 2,5-liter
  • Effekt: 116 hk
  • Moment: 174 Nm
  • L/B/H: 458/176/145 cm
  • Vekt: 1170 kg

Rekord var tilgjengelig med 2,8-liters rekkesekser fra 1964, men det ble ingen stor suksess. Derfor kom Commodore A i februar 1967, som en raskere og mer påkostet versjon av Rekord. Den kom med 2,2- eller 2,5-liters rekkesekser, sistnevnte med 115 hk, og senere 120 hk.

I september kom den sporty GS med 130 hk fra samme motor. I 1970 kom GS/E med 150 hk, E står for Einspritzung, i dette tilfellet et Bosch D-Jetronic system.

I alt ble det bygd 156.330 Commodore A (inkludert 2574 GS og GS/E), før Commodore B overtok.

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet Autofil i 2013 (14).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer