Hvordan reagerer du om en brannbil, politibil eller ambulanse skal forbi?

Etatene sliter med uoppmerksomme sjåfører

- Spesielt om ettermiddagen er bilistene slappe, forteller instruktør Jørn Vidar Johansen ved Kongsberg Brann- og redning.

VÆR OPPMERKSOM: Husk at brannbilen er større og tyngre enn de fleste andre kjøretøyer i trafikken. Det gjør at det kreves mer når den skal forbi, spesielt i tettgående trafikk. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VÆR OPPMERKSOM: Husk at brannbilen er større og tyngre enn de fleste andre kjøretøyer i trafikken. Det gjør at det kreves mer når den skal forbi, spesielt i tettgående trafikk. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blir du stresset av at blålysene dukker opp i speilet? Senk skuldrene, oppretthold farten og sving til siden når du har anledning, er etatenes klare råd.

- De fleste bilister er flinke, men det er jo de som ikke er flinke til å gi klare tegn som en husker og som skaper problemer, forteller Johansen.

Fart, plassering og tegngivning

Før utrykningskjøretøyet gjør sin forbikjøring, ser sjåførene alltid etter tre signaler fra sjåføren foran.

- Vi skal alltid ha kontakt med trafikantene vi ønsker å passere. Spesielt ved tett trafikk ser vi om farten blir justert, hvordan bilene plasserer seg i veibanen og om det eventuelt skulle komme noen tegngivning fra sjåføren foran, forteller Johansen.

Minst to av disse tre kriteriene må fylles før passeringen gjennomføres.

Pål Syljeset er Underbrannmester ved Midt-Hedmark brann- og redningsvesen. Han forteller at det gjerne oppstår problemer og vanskelige situasjoner når bilistene bråbremser.

- Mange sitter og surrer med andre ting mens de kjører, det ser vi jo her oppe fra.

- Det beste er om en kommer seg unna så fort som mulig. Ikke brems opp og stopp, men fortsett heller i samme fart til du finner en plass du kan komme deg unna veien, er hans klare oppfordring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer