Etterfylling av kjølevann

Ingenting er bedre enn kald drikke på varme dager. Under panseret på bilen din kan det også bli rimelig varmt. Kjølevannet sørger for at motoren ikke koker over.

På eldre biler fyller du på kjølevann gjennom en åpning på toppen av radiatoren.
På eldre biler fyller du på kjølevann gjennom en åpning på toppen av radiatoren. Vis mer
Publisert

Det sørger også for at temperaturen er best mulig for å få motoren til å yte mest mulig. I tillegg er det kjølevannsystemet du kan takke for at du kan sitte godt og varmt inne i kupeen på kalde dager.

Sjekk nivået

Fra tid til annen er det nødvendig å etterfylle kjølevann. Du bør sjekke om det er nok kjølevann på tanken hver gang du har panseret oppe. Du ser det lett med det blotte øye om nivået ligger der det skal, mellom maksimums- og minimumsnivået. Du kan også med fordel sjekke konsentrasjonen på kjølevannet for å se om blandingsforholdet er riktig. Hos rekvisitaforhandlere får du kjøpt pH-testere som vil si deg om det kanskje er tid for å skifte kjølevannet.

Mot is og varme

Kjølevæsken er en etylen-glykol-basert væske. Denne væsken passerer gjennom motoren i metallrør. På sin vandring sørger den for at motoren kjøles ned og ikke overopphetes, og den varmen kjølevannet tar med seg, bringes inn til deg i kupeen hvis du ønsker det. Etylen-glykol-blandingen beskytter mot korrosjon på rørene, og forhindrer ising i kjølesystemet.

Akkurat nok

Det er viktig at det er tilstrekkelig kjølevæske i systemet. Hvis det er for mye væske på tanken, kan du risikere at kjølevæsketanken eksploderer. Dette kan skje fordi nivået på væsken stiger når motoren blir varm. Beholderen som kjølevæsken fylles i, kalles også ekspansjonstanken. Navnet har den fått siden kjølevæsken utvider seg når den blir varm, og det må være plass i beholderen. Faller du for fristelsen og fyller tanken full, vil en lekkasje – eller i verste fall en eksplodert tank uungåelig bli resultatet. Hvis det er for lite kjølevæske på tanken, vil du risikere at nedkjølingen av motoren ikke går hurtig nok, og du kan stå overfor en overoppheting av motoren. Kjølevæsketanken er merket med et maksimums- og et minimumsnivå. Sjekk nivået mens motoren er kald. Da skal det ligge rundt minimumsnivå. La motoren gå en stund for å sjekke nivået mens den jobber. Det skal da ligge rundt maksimumsnivå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer