Utslipp og forurensingsjuks

EU gransker angivelig samarbeid om forurensingsjuks mellom tyske bilgiganter

EU-kommisjonen har åpnet gransking av et angivelig kartellsamarbeid om forurensingsjuks mellom de tyske bilgigantene BMW, Daimler og VW.

UNDER GRANSKING: BMW, Daimler og Volkswagen er mistenkt for å ha inngått avtale seg imellom «for å ikke konkurrere mot hverandre i utviklingen og utrullingen» av teknologi for å begrense utslipp fra bensin- og dieseldrevne personbiler. Foto: NTB scanpix
UNDER GRANSKING: BMW, Daimler og Volkswagen er mistenkt for å ha inngått avtale seg imellom «for å ikke konkurrere mot hverandre i utviklingen og utrullingen» av teknologi for å begrense utslipp fra bensin- og dieseldrevne personbiler. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Artikkelen er opdatert 19. september 2018, kl 08.34)

EU-kommisjonen har åpnet gransking av et angivelig kartellsamarbeid om bruk av utslippsteknologi mellom de tyske bilgigantene BMW, Daimler og VW.

EU-kommisjonen har mottatt informasjon om at BMW, Daimler, Volkswagen og VWs datterselskap Audi og Porsche har holdt møter der selskapene diskuterte utslippsteknologi og hvordan den kan begrense utslipp fra personbiler, opplyste konkurransekommissær Margrethe Vestager tirsdag.

Hun opplyste at BMW, Daimler og Volkswagen er mistenkt for å ha inngått avtale seg imellom «for å ikke konkurrere mot hverandre i utviklingen og utrullingen» av teknologi for å begrense utslipp fra bensin- og dieseldrevne personbiler.

Granskingen ble kunngjort på treårsdagen for «dieselgate» – avsløringen i kjølvannet av USAs gransking der det kom fram at VW hadde installert programvare i millioner av dieselkjøretøy for å jukse på utslippstester.

- Svikter forbrukerne

Den nye granskingen har ikke noe å gjøre med sakene om jukseprogramvare, men handler i stedet om angivelige utsettelser i innføring av moderne kontrollsystemer som kan redusere luftforurensing fra personbiler.

- Hvis vi finner det bevist, kan dette samarbeidet ha hindret forbrukernes muligheter til å kjøpe mindre forurensende biler, til tross for at teknologi er tilgjengelig for produsentene, sa Vestager.

De tre konsernene, samt VWs datterselskaper, hadde også samtaler som omfattet andre temaer, blant annet krasjtester og øvre fartsgrenser for bruk av cruisekontroll. Men det er så langt ikke bevis for at selskapene har samarbeidet om også disse temaene, opplyste Vestager.

Vil samarbeide

De tre konsernene opplyser til AFP at de vil samarbeide med EU-kommisjonen.

En talsmann for Daimler sier selskapet har vært en varsler i saken, noe som, dersom EU-kommisjonen går med på det, kan gi selskapet mildere behandling i granskingen.

BMW fastslår «sin fulle forpliktelse overfor prinsippene om det åpne markedet og rettferdig konkurranse», og legger til at selskapet også på eget initiativ har igangsatt gransking av anklagene.

I en uttalelse fra Volkswagen heter det at EUs gransking har vært fullstendig ventet av konsernet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer