EU med nye elbilkrav

Krever flere ladestasjoner og kortbetaling.

LADEKRAV: EU-parlamentet setter strengere krav til både elbilladere og lading av hydrogenbil. Foto: Øystein Fossum
LADEKRAV: EU-parlamentet setter strengere krav til både elbilladere og lading av hydrogenbil. Foto: Øystein Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i sommer innførte Samferdselsdepartementet krav om kortbetaling på nye ladestasjoner i Norge. Nå gjør EU det samme, men kommer også med ytterligere krav til ladestasjoner innen for EU-sonen.

De nye kravene skal gjøre det enklere for elbilister å reise gjennom Europa og begrense rekkeviddeangsten.

ELBIL: Denne bilen skiller seg ut på flere måter. Video: Lightyear One. Vis mer

Krav til kortbetaling

Fra og med 2025 krever EU at det er satt opp hurtigladestasjoner på minst 150 kW hver 60 kilometer langs det transeuropeiske transportnettverket.

Det stilles også krav til stasjoner for hydrogenbiler langs europeiske hovedveier, med minst én hydrogenstasjon per 200 kilometer hovedvei.

Som nevnt over, krever EU også at det skal bli enklere å betale for ladingen uten behov for apper eller abonnement, og stiller krav at det skal kunne betales med kort eller kontaktløst.

- Vi er optimistiske om at det i nær framtid skal være like enkelt å betale for lading av elbil som det er i dag ved tradisjonelle drivstoffstasjoner, heter det i en uttalelse fra Spanias transportminister Sánchez Jiménez, skriver Euronews.

Skal bli enklere

Felles for både de elektriske og hydrogenladestasjonene er at de skal være tilgjengelig for samtlige bilmerker og at betalingen skal være enkel for forbrukerne.

I tillegg ønsker EU at det settes opp en felles løsning innen 2027 som viser opplysninger om tilgjengelighet, ventetid og priser på ladestasjoner i Europa.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer