EU: Nye krav

EU-kommisjonen foreslår nye utslippsregler for biler og andre kjøretøy som de neste årene skal føre til en kraftig reduksjon i forurensning på europeiske veier.

NYE KRAV: EU-kommisjonen ønsker å redusere utslippene fra bilene ytterligere. Foto: NadyGinzburg / Shutterstock / NTB
NYE KRAV: EU-kommisjonen ønsker å redusere utslippene fra bilene ytterligere. Foto: NadyGinzburg / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Forslaget har fått navnet Euro7 og skal bidra til at utslippene av nitrogenoksider (NOx) minsker med 35 prosent for biler og med over 50 prosent for busser og lastebiler innen 2035.

Euro7

Euro7 inneholder også regler for utslipp av mikroplast og andre mikropartikler fra bremser og bildekk samt fra eksospotter.

De nye reglene skal ifølge forslaget gjelde for nye biler fra 2025 og for tyngre kjøretøy to år senere.

Forslaget blir lagt fram i kjølvannet av at EU-landene i oktober ble enige om å forby salg av kjøretøy med forbrenningsmotorer fra og med 2035.

Nye krav for lading

Nylig la også EU-kommisjonen fram til nye krav til elbil og lading.

Et av de viktigste punktene er at det skal bli enklere å betale på ladestasjoner i Europa.

Kortbetaling skal bli et krav, men også e-roaming som betyr at du selskapenes lade-apper kan brukes på tvers av ladestasjonene.

Det kommer også krav til avstand mellom ladestasjonene.

EU-parlamentet skriver på sine nettsider at det fra 2026 skal være minst én ladestasjon per 60 kilometer med hovedveier i Europa. Det setter press på EU-landene som har frem til 2024 med å legge fram planene om de har oppnådd kravene eller hvordan de skal klare det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer