EU foreslår strengere kjøreregler for bilister

EU vil påby fartssperre og alkolås i alle nye biler

25.000 dør på europeiske veier hvert år. Det vil EU gjøre noe med.

500 DREPT HVER UKE: Hver uke mister 500 mennesker liver i ulykker på europeiske veier - like mange som om to passasjerfly hadde krasjet. Foto: Volvo
500 DREPT HVER UKE: Hver uke mister 500 mennesker liver i ulykker på europeiske veier - like mange som om to passasjerfly hadde krasjet. Foto: Volvo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver uke omkommer rundt 500 mennesker i trafikkulykker på veier i Europa. Det er omtrent det samme som om to passasjerfly krasjer hver uke og alle ombord blir drept. Det er en ny rapport fra European Transport Safety Council ( EUs trafikksikkerhetsråd, ETSC), som fastslår dette.

Rapporten viser at EUs medlemsland sliter med å få ned antall drepte, som i 2017 kom opp i hele 25.250 mennesker. I tillegg ble 135.000 mennesker alvorlig skadd.

Siden 2013 er tallet bare redusert med tre prosent. Derfor foreslår nå ETSC en rekke tiltak i nye biler, lastebiler og busser som kan bidra til å redusere antall drepte med 2.000 personer i året.

Kan spare 25.000 liv

Blant de viktigste tiltakene er nødbremssystem, som kjenner igjen fot-gjengere og syklister og automatisk nødbremser når du er uoppmerksom, intelligent fartssperre, eller fartsholder som leser skiltene og tilpasser bilens hastighet etter disse og at alle biler klargjort for enkel installering av alkolås.

EUs medlemsland har allerede gitt grønt lys for disse forslagene, EU-kommisjonen har sagt ja, mens organisasjonen til de europeiske bilprodusentene, ACEA, forsøker å svekke forslaget før det skal behandles av EU-parlamentet på nyåret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer