Euro NCAP versus Folksam

Hvem skal du stole mest på? Euro NCAP eller Folksam? Vel, det kommer an på om du skal kjøpe ny eller brukt bil.

Publisert
Sist oppdatert
Euro NCAP versus Folksam


For det første; Euro NCAP tester nye biler og kan dermed levere resultater så snart en ny modell lanseres. Folksam baserer seg på virkelige ulykker og er derfor avhengig av statistisk materiale. Det vil derfor alltid ta minst to år før Folksam kan si noe om hvordan en ny modell klarer seg i det virkelige liv.

Grunnregelen blir derfor: Skal du kjøpe ny eller nesten ny bil, så har du ikke noe alternativ - bruk Euro NCAPs resultater. Skal du kjøpe bruktbil - bruk både Euro NCAP og Folksam.

Noen finnes begge steder

Fordi Euro NCAP har vært i aktivitet siden 1996, er det nemlig en rekke modeller som både er testet hos NCAP og som i tillegg kommer med i Folksam-rapportene. Hvis den aktuelle modellen har gjort det bra begge steder, er saken grei - bilen er sikker. Hvis modellen har gjort det dårlig begge steder er saken like grei - hold deg unna.

Ved motstridende resultater

IKKE GODT Å VITE: Svake 2 stjerner hos Euro NCAP og toppscore hos Folksam. Hvofor? En av årsakene er å finne i bilens vekt. Hos Euro NCAP kjøres bilene inn i en vegg, og kolliderer dermed med sin egen vekt. Ute på veien får Chrysler Voyager fordel av sin tunge vekt, fordi den som regel er tyngre enn bilene den krasjer med. Bra for Voyager-passasjerene, ikke like bra for passasjerene i den andre bilen.
IKKE GODT Å VITE: Svake 2 stjerner hos Euro NCAP og toppscore hos Folksam. Hvofor? En av årsakene er å finne i bilens vekt. Hos Euro NCAP kjøres bilene inn i en vegg, og kolliderer dermed med sin egen vekt. Ute på veien får Chrysler Voyager fordel av sin tunge vekt, fordi den som regel er tyngre enn bilene den krasjer med. Bra for Voyager-passasjerene, ikke like bra for passasjerene i den andre bilen. Vis mer


Men hva gjør du hvis resultatene ikke stemmer overens? Vel, først må vi nevne at vår gjennomgang viser at det egentlig ikke er så mange uoverenstemmelser mellom Euro NCAP- og Folksam-resultatene. Stort sett gjør bilene det like godt eller dårlig begge steder.

Men noen unntak er det. Vi har allerede nevnt Chrysler Voyager. Renault Laguna, Saab 900 og Audi A6 er andre eksempler. Disse gjorde det relativt dårlig hos Euro NCAP, men får toppnotering hos Folksam.

I slike tilfeller ville vi valgt å legge vekt på Folksam-resultatene. Dette fordi Folksam-resultatene er basert på virkelige ulykker og dermed dekker et mye bredere spekter av ulykkessituasjoner.

FAKTA: Folksam-rapporten

 • Resultatene er basert på mer enn 76.000 kollisjoner og oppfølging av nesten 30.000 personskader i perioden 1994 til 2002.

 • Resultatene er basert på såkalte "tobilskollisjoner". Det innebærer kollisjoner der minst to biler er involvert.

 • Resultatene viser hvor godt bilen beskytter passasjerer mot skader som leder til død eller invaliditet

 • I motsetning til Euro NCAPs gradering, er Folksam-graderingen direkte sammenlignbar på tvers av bilklassene.

 • Rangering: Folksam graderer sikkerheten på følgende måte:

  1. Minst 30 % sikrere enn gjennomsnittsbilen (best)
  2. Minst 15 % sikrere enn gjennomsnittsbilen
  3. Minst like sikker som gjennomsnittsbilen
  4. Maksimalt 15 % dårligere sikkerhet enn gjennomsnittsbilen
  5. Minst 15 % dårligere sikkerhet enn gjennomsnittsbilen (dårligst)

  Relaterte artikler:

 • Her finner du flere artikler om kollisjonstester
 • Her finner du flere artikler om generell sikkerhet
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer