Europa på vei forbi USA?

2007 kan bli året da europeere kjøper flere biler enn amerikanerne.

Publisert
Sist oppdatert

La det ikke herske noen som helst tvil - USAs bilmarked er fortsatt verdens største - uten sammenligning. I 2006 ble det solgt 15,6 millioner biler i USA, et tall ingen andre land er i nærheten av. Ja, det amerikanske bilmarkedet er faktisk så enormt at det tradisjonelt har vært større enn det samlede europeiske markedet.

Minimal differanse

Men det er altså dette som nå er i ferd med å endre seg. Ferske tall tyder nemlig på at europeerne i år for første gang vil kjøpe flere biler enn amerikanerne. I løpet av årets ti første måneder ble det nemlig "bare" solgt 13.584.000 biler i USA, en nedgang på 2,48 prosent sammenlignet med samme periode i 2006. Samtidig økte det europeiske bilsalget med 1,2 prosent til 13.573.000.

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer


Det innebærer en differanse på beskjedne 11.000 biler i USAs "favør". Ifølge eksperter Automotive News har snakket med, er det stor sannsynlighet for at begge markedene ender opp på rundt 17 millioner bilsalg i 2007.

Øst-Europa

Ifølge Automotive News er det først og fremst det britiske, det italienske og de øst-europeiske bilmarkedene som vokser og som sørger for vekst i det totale europeiske bilmarkedet. Finansiell uro oppgis som forklaring bak den amerikanske salgssvikten.

Europa flest innbyggere

Med tanke på befolkningsgrunnlagene i de to markedene, er det egentlig rart at Europa ikke har passert USA for lenge siden. EUs 26 medlemsstater har alene rundt 495 millioner innbyggere. I tillegg kommer befolkningene i flere øst-europeiske og et par vest-europeiske ikke-medlemmer (deriblant Norge). USA har til sammenligning "bare" rundt 303 millioner innbyggere.

Disse tallene forteller oss at gjennomsnittsamerikaneren fortsatt er en langt mer aktiv nybilkunde enn oss som holder til på den andre siden av Atlanteren.

  • Flere biltrend-saker finner du her.
  • Kilde: Automotive News Europe, Wikipedia


    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer