Få eldre innblandet i trafikkuhell

Eldre bilførere forsøker i stor grad å unngå vanskelige kjøreforhold, og er sjelden innblandet i trafikkuhell. Dette er konklusjonene etter en spørreundersøkelse om eldre bilførere, kjøreatferd, trafikkuhell, trafikkinformasjon og opplæring, gjort av Vegdirektoratet.

Få eldre innblandet i trafikkuhell
Publisert

Spørreundersøkelsen er utført i tidsrommet 20. oktober til 4. november 1999, og omfatter 1.000 personer i alderen 65 år eller over. Målet med undersøkelsen er å kartlegge eldre bilføreres kjøreatferd, deres problemer i trafikken, informasjonsbehov og deres behov for videre opplæring.

Halvparten kjører bil daglig

Over halvparten av de eldre bilførerne kjører bil daglig, relativt flere menn (59%) enn kvinner (36%). Det er også en betydelig større andel av de som tok førerkortet før fylte 30 år som kjører bil til daglig, enn de som tok lappen ved en høyere alder. 47 prosent av de spurte oppgir at de kjører mindre om vinteren enn om sommeren, mens en liten andel flere kjører like mye uansett årstid.

Mange unngår vanskelige kjøreforhold

Vinteren bringer ofte med seg litt vanskelige kjøreforhold, som eldre i betydelig grad forsøker å unngå. Det er flere kvinner enn menn som kvier seg for å kjøre ved vanskelige forhold, og flere eldre bosatt i landkommuner enn i bykommuner. Vanskelige kjøreforhold kan selvsagt være mer enn vinterføre, og dreier seg om forhold så som regn, mørke, snø og glatt føre, rushtid, ukjente veier, bykjøring, motorvei og lange turer. 54 prosent av de spurte unngår å kjøre i rushtiden, 43 prosent unngår snø og glatt føre, 37 prosent kjører helst ikke i byene, 32 prosent kjører kun korte turer og 31 prosent kjører helst ikke etter mørkets frembrudd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer